Direct naar artikelinhoud

Bedreigde diersoorten sterven 'honderd keer sneller uit dan gedacht'

BRUSSEL l Tientallen zo niet honderden diersoorten zullen veel sneller van de aardbodem verdwijnen dan aangenomen wordt. Dat schrijven twee milieudeskundigen in het wetenschappelijke blad Nature.

Bedreigde diersoorten zoals de Sumatraanse tijger of de gorilla, maar ook vis-, vogel- en vlindersoorten zouden weleens honderd keer sneller tot de geschiedenisboeken kunnen behoren dan zelfs kenners op dit moment voorspellen. Dat komt, zo besluiten Brett Melbourne en Alan Hastings van respectievelijk de universiteit van Colorado en de universiteit van California, omdat de specialisten die de inschattingen maken krakkemikkige methodes gebruiken. "Sommige soorten hebben mogelijk nog slechts enkele maanden en niet enkele jaren, terwijl andere niet eens geïdentificeerd zijn als bedreigd maar dat wel zijn", zegt Melbourne.

Het resultaat van dit onderzoek zal weinig veranderen aan de risicoanalyses van bedreigde diersoorten zoals berggorilla's, waarbij biologen gegevens over specifieke individuen kunnen verzamelen. Maar voor diersoorten zoals zeevissen, waarbij dat niet mogelijk is, voorspellen de twee wel degelijk een veel sneller einde.

(BDB)