Direct naar artikelinhoud

Nieuwe 'Sara' moet 'Flikken' doen vergeten

Voor 200.000 euro wordt Gent het decor van nieuwe telenovelle

In Gent moeten ze gedacht hebben: als we een miljoen Vlamingen kunnen doen geloven dat een paar babes en hunks hier wekelijks een moordzaak oplossen, dan zullen ze ook slikken dat een man plotsklaps een vrouw wordt. En dus haalde burgemeester Daniël Termont 100.000 euro uit zijn portefeuille om LouisLouise, de opvolger van Sara, naar zijn stad te halen.

Door Brecht Decaestecker

GENT l De hoofdrollen van de reeks zijn weggelegd voor Hilde De Baerdemaeker, Ianka Fleerackers, Roel Vanderstukken en Werner De Smedt. Maar de absolute ster van de telenovelle moet Gent worden.

VTM en productiehuis Studio A, dat ook Familie en Spoed inblikt, hebben voor LouisLouise een bijzonder knappe en interessante cast verzameld. Toch zijn ze nog op zoek naar één acteur die een magneet voor vrouwen moet vertolken (Stan Van Samang, Koen De Bouw en Wilfried Eetezonne mogen nog altijd hun kandidatuur indienen). Die krijgt in de eerste aflevering de rol van Louis, een bijzonder knappe hoofdredacteur die met één knipoog supermodellen in zijn bed krijgt maar ze dumpt nog voor ze hun ondergoed hebben teruggevonden. Tot hij Eva tegen het lijf loopt. Die neemt het niet behandeld te worden als menu vierenzeventig van de meeneemchinees en beslist haar bijzondere toverkrachten in te roepen en mijnheer te veranderen in een mevrouw. De volgende dag wordt Stan Van Samang/Koen De Bouw/Wilfried Eetezonne wakker in het lijf van Hilde De Baerdemaeker. Komt dat tegen!

"Ik weet het: het klinkt belachelijk", lacht Daniël Termont, burgemeester van Gent. "Toen ik dat verhaal hoorde, dacht ik: 'Moeten we hier in godsnaam een feuilleton aan wijden? Hebben die mensen echt niets beters te doen?'"

Toch veranderde Termont van mening nadat hij een paar afleveringen had gezien van LaLola, de kijkcijferhit uit Argentinië waarvan LouisLouise onze plaatselijke adaptatie wordt. Lalola speelt zich af in Buenos Aires, en voor de Amerikaanse versie kozen de makers voor New York City. "Ik heb het al vaker gezegd: Gent is New York niet, maar het is ook Lotenhulle niet", aldus de Michael Bloomberg van Gent, die bijzonder trots is de naam van zijn stad naast die van Buenos Aires en The Big Apple te zien blinken. Daarvoor schenkt hij 100.000 euro van zijn budget aan vtm. Oost-Vlaams provinciegouverneur André Denys doet daar dit jaar nog eens de helft bij en is van plan datzelfde bedrag ook in 2009 aan de telenovelle te besteden.

Nu, Termont moest iets doen. Flikken, dat ervoor gezorgd heeft dat ze nu ook vanaf de Waddeneilanden de weg naar Gent vinden, is aan zijn laatste seizoen bezig. Voor die serie betaalde de stad ook drie seizoenen lang 100.000 euro aan de openbare omroep. Bovendien lag er voor de opvolger van Sara nog een kaper op de kust. "Antwerpen had zich ook kandidaat gesteld", vertelt Termont. "We lagen dus met hen in concurrentie, al is dat misschien niet het goede woord. Alhoewel... (lacht)"

Gent heeft het volgens zijn burgemeester niet gewonnen met een zak euro's, maar wel met zijn reputatie. "Wij zijn de Vlaamse filmstad bij uitstek. We hebben zelfs een filmdienst, met een aantal mensen die fulltime in dienst zijn om productieploegen te helpen bij het draaien van hun films of tv-programma's. Zoekt een regisseur een specifieke locatie, dan hebben die mensen die meteen voor hem klaar."

Dat heeft de voorbije jaren zijn vruchten afgeworpen. Zo verwijst gouverneur Denys niet alleen naar het filmfestival, maar ook naar de beroemde animatie-opleiding aan de Academie voor Schone Kunsten en naar producties zoals Flikken, Ben X en Aanrijding in Moscou. "Die waren het resultaat van vakmanschap en talent", aldus Denys. "Maar ook van de omgeving waarin ze gedraaid werden. Geen enkele Vlaamse stad heeft zo'n haven, universiteit, cultureel aanbod en bruisend nachtleven als Gent."

Let op, Termont en Denys mogen dan wel hun spaarvarkens open hebben gebroken, het moet ook iets opleveren: return on investment, zoals dat in marketingjargon heet. "Het doel is dat zoveel mogelijk mensen van deze stad en deze regio willen proeven", aldus de gouverneur. Termont voegt daaraan toe: "Flikken heeft Gent op de kaart gezet in heel Vlaanderen en Nederland. Het heeft het politiekorps, dat het toen moeilijk had, een nieuw imago gegeven. We hopen dat deze reeks hetzelfde doet."

Daniël Termont

(Gents burgemeester):

Gent is New York niet, maar wel de Vlaamse filmstad bij uitstek