Direct naar artikelinhoud

Kans op zware ochtendspits door sneeuw

Tijdens de ochtendspits wordt hevige sneeuwval voorspeld, en die zorgt mogelijk voor extra fileleed. 'Als de files er eenmaal staan, is het nog moeilijk ruimen en strooien.'

De weersvoorspellingen verwachten nieuwe sneeuwval tijdens de ochtendspits. Er is vannacht wel preventief gestrooid, maar de hevigheid en het tijdstip van de buien doen dat werk mogelijk teniet. "Zodra de files er staan, is het nog moeilijk ruimen en strooien", zegt Ilse Luypaerts van het Agentschap voor Wegen en Verkeer. Onze strooiwagens hebben weinig bewegingsvrijheid als het verkeer dicht staat. Mogelijk zijn er morgenvroeg dus extra files."

Vannacht is er een sneeuwzone over het land getrokken die een 10 tot 15 centimeter dikke sneeuwlaag heeft afgezet. De vrieskou zorgt ervoor dat de verse sneeuw zal blijven liggen.

Een onderschatting van de nieuwe winterprik door de strooidiensten zorgde gisteren voor een loodzware avondspits. Op haar hoogtepunt stond er in het hele land 600 kilometer file. Sneeuw, ijs en slippartijen in Brussel en omgeving zorgden voor urenlange vertragingen op de Brusselse ring en de invalswegen. Ondanks preventieve strooiwerken bleef de sneeuw aanvriezen.

In Antwerpen en Gent werden de hele nacht lang 'sneeuwtrams' ingezet. Om de wissels en bovenleidingen van het tramnet sneeuw- en ijsvrij te houden, rijden de hele nacht trams op het net.