Direct naar artikelinhoud

Apple schendt nog steeds mensenrechten

Ook na de dood van Steve Jobs zal er vermoedelijk weinig veranderen aan de barslechte werkomstandigheden waarin sommige Appleproducten gemaakt worden. De iPad, iPhone en aanverwanten worden in China en Taiwan vervaardigd onder mensonterende omstandigheden. De arbeiders werken voor een hongerloon en riskeren blijvende gezondheidsproblemen, zo blijkt uit bezoeken aan de fabrieken. Recent nog pleegden 17 werknemers in een van de bedrijven zelfmoord.

Wie wel goed vaart bij de dood van Jobs is het kledingmerk St. Croix. Telkens dat Jobs een presentatie had, droeg hij een zwarte coltrui van dat merk. Eenvoudig, maar niet goedkoop. Voor een simpel model tel je al gauw 190 dollar neer, bij een speciaal exemplaar loopt dat op tot 500 dollar. Toch reppen veel Applefans zich nu naar de winkel om een St-Croix aan te schaffen.

Aan entertainmentwebsite TMZ liet het merk weten dat de verkoop van hun truien sinds de dood van Jobs meer dan verdubbeld is. "We hebben enorm veel respect voor alles wat hij heeft gedaan en zijn blij dat hij in ons Amerikaans vervaardigd product geloofde", zei St-Croix.

>12