Direct naar artikelinhoud

Literaire nieuwssite 'De papieren man' stopt ermee na vijf jaar

Vijf jaar lang hield de nieuwssite De papieren man de vinger aan de pols van literatuur en boeken in het Nederlandse taalgebied en ver daarbuiten. De makers hebben nu besloten om er, alvast voor geruime tijd, een punt achter te zetten.

De redenen zijn uiteenlopend, een zekere metaalmoeheid is er een van. Het beheren en updaten van een site als De papieren man is immers een veeleisende en dagelijkse bezigheid. "Dat hebben we lang met veel plezier, liefde en inzet gedaan, bovenop en naast een drukke baan", aldus initiatiefnemer en drijvende kracht Dirk Leyman, cultuur- en boekenredacteur van De Morgen. "Maar nu is de tijd rijp voor andere projecten. Er is meer dan de literaire waan van de dag en, ja, er is leven buiten de literatuur."

Samen met Hans Cottyn, maakte Dirk Leyman de kernredactie van De papieren man uit. Inmiddels beschikt de nieuwssite over vier bijkomende vaste medewerkers.

Toen De papieren man vijf jaar geleden door Leyman werd opgericht, werd literair nieuws niet echt consequent gecoverd op het internet. De papieren man groeide snel uit tot een volwaardige nieuwssite en werd in 2009 bekroond met de Dutch Bloggie voor beste literaire site. Ondertussen heeft De papieren man nevenrubrieken, een agenda en webfeeds.

Omdat de sociale media almaar sneller op de bal spelen, ook wat betreft literair nieuws, behoudt De papieren man wel zijn Twitter- en Facebookaccount, waarop nog af en toe een link of een bericht zal worden gepost. De site blijft voorts zichtbaar en beschikbaar als literair archief van de voorbije vijf jaar.

Leyman wil niet gezegd hebben dat De papieren man definitief ophoudt. "Maar ik zie ons er de eerstkomende tijd niet opnieuw mee beginnen."