Direct naar artikelinhoud

Banken verhogen rente op spaarboekjes

De strijd om de spaarrekeningen barst los. Citibank en ING krikken hun aangroeipremie stevig op. Record Bank geeft zelfs champagne weg.

Emmanuel Vanbrussel

Naar jaarlijkse gewoonte lanceren verscheidene banken dezer dagen een spaaroffensief. Omdat de vervaldag van vorige promotiecampagnes nadert, hopen zij klanten te overtuigen om over te stappen naar hun spaarboekjes. Voorlopig verhoogt geen enkele bank haar basisrente. De promoties slaan op tijdelijke verhogingen van de aangroeipremie, het extra rendement dat je ontvangt voor nieuwe stortingen die zes maanden op de spaarrekening blijven staan.

Citibank biedt vanaf vandaag tot 28 februari een nieuwe spaarrekening aan met een basisrente van 2 procent plus een aangroeipremie van 2 procent. Daarmee demarreert de bank meteen naar de kop van het peloton (zie kader). "Het 2+2-aanbod wordt ondersteund door de grootste publiciteitscampagne die Citibank ooit in België voerde", zegt de bank. Alleen Cortal Consors, een bank die zich louter toelegt op sparen en beleggen, biedt ook een totaalrente van 4 procent aan. Het nieuwe spaarboekje van Citibank is alleen interessant voor grote spaarders. De aangroeipremie van 2 procent, bovenop de even grote basisrente, geldt immers alleen voor nieuwe stortingen van minimaal 10.000 euro die zes maanden zonder onderbreking op de rekening blijven staan.

De spaarrekeningen van de vier grote banken in ons land - Fortis, KBC, ING en Dexia - hebben de voorbije maanden marktaandeel verloren aan nichespelers als DHB of Rabobank.be, omdat die laatste banken een dubbel zo hoge basisrente aanbieden. ING gaat als eerste van de grote vier in het offensief. De bank lanceert deze week een campagne rond haar spaarrekening het Groene Boekje. De aangroeipremie wordt tot 30 juni opgetrokken van 0,5 procent naar 2 procent. Daardoor klokt het totaalrendement af op 3,5 procent, even goed als DHB en beter dan Rabobank.be. Ook Record Bank, een dochter van ING, garandeert vanaf vandaag 1,5 procent basisrente plus 5 procent aangroeipremie. De bank deelt bovendien champagneflessen, -glazen en -emmers uit.

Geen enkele van de vier grote banken is voorlopig geneigd om haar basisrente op te krikken. Zij proberen eerder specifieke doelgroepen aan te spreken door voor hen de aangroeipremies op te krikken. Zo biedt Fortis Bank vanaf deze week de Babyrekening aan. Kindjes tot twee jaar krijgen, bovenop de basisrente van 1,5 procent, een aangroeipremie van 2 procent. Dat is vier keer zoveel als bij een spaarrekening voor volwassenen. Bij Dexia kan een klant van het jongerengamma Axion een aangroeipremie van 1,75 procent krijgen bovenop de basisrente.

Als je van plan bent over te stappen naar een andere spaarrekening, vergelijk dan best ook de tijdstippen waarop de verschillende rentes precies ingaan, de beheerskosten en de getrouwheidspremie, de premie die je krijgt op het spaargeld dat een jaar onafgebroken op de rekening blijft staan. De consumentenorganisatie Test-Aankoop klaagde vorige maand nog aan dat de banken de intrestberekening bewust weinig transparant houden. Financieminister Didier Reynders (MR) werkt momenteel aan een koninklijk besluit dat de intrestberekening op spaarrekeningen moet harmoniseren. Zijn voorstellen zullen voor advies voorgelegd worden aan de Belgische Vereniging van Banken en aan de Commissie voor het Bank-, Financie- en Assurantiewezen.

Niet de basisrente, maar de aangroeipremie wordt opgekrikt