Direct naar artikelinhoud

Nul op zes voor Buffalo's

Het enthousiasme rond AA Gent is abrupt afgebroken. Voor de tweede week op rij gingen de Buffalo's onderuit. In eigen huis dan nog. Waar Gent normaal een achterstand na rust vlot ombuigt, bleef het nu machteloos tegen een stug Kortrijk.

Er zijn nog zekerheden in het leven. AA Gent dat dit seizoen in eigen huis steevast op achterstand komt bijvoorbeeld. Zowel tegen KV Mechelen als tegen Zulte Waregem stond het bij de rust 0-1. Twee keer na een individuele fout, telkens met Karim Belhocine in de hoofdrol. Begin augustus haalde het Franse 'oudje' van de Buffalo's (36) Adesanya in de eigen zestien onderuit met zijn hoofd - il faut le faire. En op speeldag vier reageerde hij te traag toen de vallende Sylla opnieuw rechtsprong om de rebound binnen te tikken. Gisteravond begon Belhocine op de bank, nadat hij een week terug ook al niet vrijuit ging bij de twee Genkse goals.

Wie dacht dat de te simpele tegengoals en het weer maar eens achtervolgen daarmee zou opgelost zijn, is sinds dit weekend een illusie armer. Belhocines vervanger, Ante Puljic, verloor na amper negen minuten knullig de bal. Chevalier zag zijn spitsbroeder Santini vertrekken en de Kroaat deed de rest. Vlot Gershon voorbij, om dan beheerst het leer met binnenkant links in de verste hoek te duwen. "Scoren gaan mijn spitsen vroeg of laat wel doen", knipoogde Yves Vanderhaeghe woensdag nog. "Ik hoop alleen dat ze fit blijven, want de spoeling is dun."

Leerling vs. meester

Vanderhaeghe kon dus al vroeg glunderen. De leerling versus de meester, weet u nog? Vijf jaar als assistent in de leer bij Hein Vanhaezebrouck. Gisteren namen ze het voor het eerst tegen elkaar op. "Ik heb nog nooit van je gewonnen", grijnsde Vanderhaeghe diezelfde woensdag nog naar Vanhaezebrouck. Bij de eerste confrontatie is het al van dat. Het moet gezegd: AA Gent wervelde tegen Kortrijk niet zoals we dat van hen gewend zijn. Oké, Benito Raman had na een luttele 14 seconden altijd moeten scoren. Goed druk gezet, maar dan onbesuisd over schieten. Een jeugdzonde die hij na een kwartier nog eens overdeed. Vanhaezebrouck verloor dan al zijn kalmte langs de lijn.

Na de noodgedwongen wissels - Belhocine voor Puljic, Habibou voor Kums - bleef Gent domineren. Om u een idee te geven: het balbezit bedroeg 70 procent. De kansen waren er ook. Habibou zag een kopbal van de lijn gered door Mulemo en Milicevic miste maar net de gelijkmaker, op slag van rust. Het leidde tot gefrustreerde taferelen. Zo sloeg keeperstrainer Vandendriessche zijn tactisch schriftje tegen de dug-out. Kortrijk trok zich ook na de pauze terug in zijn bunker. Hun goed recht. Een coach moet het stellen met de kwaliteiten die hij heeft - dat weet Hein nog uit het verleden. Gent probeerde wel, maar was veel te ongeduldig. Geen overzicht, niets van creativiteit - het uitvallen van Kums speelt daar zeker een rol in. Net als het wegzakken van Milicevic.

Weg euforie

Vanhaezebrouck vloekte. Hij schopte een leeg waterflesje tussen zijn assistent Balette en teammanager Delcourt. Zelfs het slotoffensief bleef uit bij de Buffalo's. Hun lange ballen kaatsten meteen terug van de Kortrijkse bunker. Vanhaezebrouck spreidde de armen richting zijn spelers. Even machteloos als hen. Gent pakt 0 op 6 en bijgevolg 10 op 18. De euforie rond de Ghelamco Arena is plots weg. Kortrijk mag daarentegen trots zijn. Het klopte Gent gisteravond voor de vijfde opeenvolgende keer in de reguliere competitie. De leerling volgde met andere woorden het voorbeeld van zijn gewezen meester. Een pluim voor Vanderhaeghe is dan ook op zijn plaats.