Direct naar artikelinhoud

VS-regering verbood familie Foley losgeld te betalen

Er mocht niet met de media worden gecommuniceerd, de regering zou geen gevangenen uitwisselen en niet militair ingrijpen. Bovendien werd de familie van de door IS geëxecuteerde James Foley verboden losgeld te betalen. De Foleys zeggen verbijsterd te zijn over hoe de VS de gijzeling hebben aangepakt.

Ze mochten onder geen beding geld geven aan de ontvoerders. Die waarschuwing kreeg de familie van James Foley verschillende keren van een hoge militair binnen de Nationale Veiligheidsraad. Meer nog: als de Foleys ook maar zouden onderhandelen over losgeld, zouden ze een proces aan hun been krijgen. Want dan zouden ze steun hebben geboden aan een terroristische organisatie. "We kregen te horen dat we erop moesten vertrouwen dat hij op de een of andere manier door IS zou worden vrijgelaten", getuigde moeder Diane Foley bij CNN. "Wel, dat gebeurde niet."

James Foley werd twee jaar geleden ontvoerd door de extremisten. Zijn onthoofdingsvideo werd op 19 augustus op het internet gezet. Het was de eerste keer dat de familie van de vermoorde journalist een boekje open deed over de manier waarop de Amerikaanse regering de gijzeling van Foley had aangepakt.

"Jim werd op de meest gruwelijke manier afgemaakt", verklaarde Diane Foley. "Tot op het einde van zijn leven geloofde hij dat zijn land hem zou helpen. Hij werd geofferd door een gebrek aan coördinatie, communicatie en prioriteiten. Wij, als familie, moesten onze eigen weg zoeken door dit alles."

De familie Foley vindt dat het dringend tijd wordt dat de VS, samen met Europese bondgenoten, een samenhangende strategie overeenkomen om internationale gijzelaars te bevrijden. Niet alleen bombarderen en militaire aanvallen forceren. "Dat heeft enkel maar tot de dood van Jim geleid. Ik probeer hier te zeggen dat onze regering sluwer, slimmer moet zijn en moet proberen te onderhandelen met deze mensen die ons haten, zodat we betere manieren vinden om van deze terreur af te geraken."

De reactie van de Amerikaanse regering, bij monde van Susan Rice, de Nationale Veiligheidsadviseur, kwam niet veel later dan de getuigenis van Foley op CNN. Rice stelde dat honderden Amerikanen een gewaagde en erg efficiënte bevrijdingsoperatie hadden uitgevoerd om Foley en andere gevangenen te bevrijden. Dat was gebeurd nadat er goede inlichtingen waren binnengekomen over hun locatie.

"Jammer genoeg waren ze daar niet meer. Maar de poging maakt duidelijk hoe belangrijk we het vinden om al het mogelijke te doen om Amerikanen in gevangenschap terug thuis te brengen", zei Rice.

Dat kon best zijn, meende Foleys moeder, maar die reddingsoperatie kwam veel te laat. "Hun locatie was toen al meer dan een jaar bekend."