Direct naar artikelinhoud
Italië

10 jaar en 21 miljard euro later, is L'Aquila nog steeds een bouwwerf

Veel Italianen stonden vandaag vroeg op voor de fakkeltocht in l’Aquila ter nagedachtenis van de 309 slachtoffers van de aardbeving in 2009.Beeld EPA

Italië moet meer doen om vaart te zetten achter de heropbouw in L'Aquila, zo heeft de Italiaanse president Sergio Mattarella zaterdag verklaard op de tiende verjaardag van de verwoestende aardbeving waarbij meer dan 300 doden vielen.

In de vroege uren van 6 april 2009 schrokken de bewoners van de stad in Midden-Italië en de omliggende dorpen wakker van een aardbeving met een kracht van 6,3. Daarbij vielen 309 doden en 10.000 gebouwen werden vernield.

Tot nu toe is er al meer dan 21 miljard toegekend aan de heropbouw, blijkt uit een rapport van het Italiaanse parlement. Voor de volledige reconstructie is de komende jaren nog eens 4 miljard euro nodig. Daarmee zou de totale kost op 25 miljard euro komen.

Zo’n 90 procent van alle woningen zijn vandaag weer bewoonbaar, maar de reconstructie van het historisch centrum van de stad zal volgens schattingen pas tegen 2022 afgerond zijn. 

Italiaans premier Giuseppe Conte nam ook deel aan de fakkeltocht.Beeld EPA

Fakkeltocht

Veel Italianen verzamelden zeer vroeg deze ochtend voor een fakkeltocht in de stad, waaraan ook premier Giuseppe Conte deelnam. Om 3.32 uur, het tijdstip van de aardbeving, werden de namen van de 309 slachtoffers voorgelezen.

Premier Conte betuigde ook op twitter zijn medeleven aan de slachtoffers: “10 jaar zijn verstreken sinds de aardbeving in L’Aquila en we hebben nog steeds de plicht tot herinnering. velen hebben geliefden verloren, velen blijven lijden.”

De president van Italië, Sergio Mattarella deelde zijn medeleven uit in een verklaring: “De aardbeving bracht dood en vernieling, ze trof het hele land in zijn hart en liet diepe en pijnlijke littekens achter die door de tijd en menselijke inspanningen deels geheeld zijn, maar nooit uitgewist kunnen worden”.

Hij wilt nu ook dringend verbeteringen zien in de heropbouw: “Jonge mensen hebben recht op de “wedergeboorte” van hun getroffen gemeenschappen.” De president noemde de heropbouw een “nationale uitdaging”.

Pompeii van de 21e eeuw

De Italiaanse regering verzekerde dat de heropbouw van de middeleeuwse stad in het Abruzzengebergte een “prioriteit” zou zijn. Bij de aardbeving werd het merendeel van de historische monumenten in de stad verwoest. 

De heropbouw, die op ruim 7 miljard euro geschat werd, verliep niet van een leien dakje door bureaucratische problemen. De stad veranderde in een spookstad en raakte op weg om “het Pompeii van de 21ste eeuw” te worden, hekelden kunstdeskundigen.

Pompeii van de 21e eeuw
Beeld EPA

Eerder bleek dat verschillende leden van het stadsbestuur gefraudeerd hadden bij het toewijzen van overheidsopdrachten na de zware aardbeving. Ondernemers hebben in totaal zowat een half miljoen euro aan smeergeld uitbetaald om de opdrachten voor de wederopbouw van de stad binnen te halen. In de nasleep van die onthullingen stapte toenmalig burgemeester van L’Aquila Massimo Cialente op.