Direct naar artikelinhoud

Leterme twijfelt of zijn regering de begroting rond zal krijgen

Belgische gemeenten en provincies lopen op budgettair vlak uit de pas. Er is sprake van een tekort van minstens 1,2 miljard euro.

Uiterlijk eind april moet ons land aan de Europese Commissie laten weten hoe het zijn begrotingstekort wil verlagen. Vorig jaar sloot ons land zijn rekeningen af met een tekort van 4,4 procent. Dit jaar wil de regering-Leterme II het tekort onder 4 procent laten zakken. Premier Leterme mikt op een resultaat dat “dicht in de buurt van 3,7 procent” uitkomt.

Maar of zijn regering van lopende zaken de klus kan klaren, daarover is Leterme allerminst zeker. “Ik weet niet of het zal lukken”, zei Leterme in een interview met De Morgen. “Het kan best zijn dat een van de regeringspartijen vindt dat sommige beslissingen moeten worden genomen door de winnaars van de verkiezingen.”

Als het tekort beperkt kan worden tot 3,7 procent, dan kan de schuldgraad van ons land opnieuw dalen, zegt Leterme. Als gevolg van de financiële crisis steeg de Belgische staatsschuld van 84 procent tot tegen 100 procent van het bruto binnenlands product. België staat onder zware druk van de Europese Unie om zijn schuldenberg de komende jaren fors te verminderen.

Volgens Leterme zal de besparing die België moet doen vooral door de federale overheid moeten gebeuren. “Het evenwicht waarop we in Vlaanderen en Wallonië gehoopt hadden, zal er nipt niet zijn”, zei de premier. “Vlaanderen heeft beslist om zijn overschotten opnieuw in de economie te investeren. Dat is een politieke keuze.”

De tekorten van de regio’s verbleken evenwel bij die van de provincies en de lokale besturen. Die vertonen met een tekort van minstens 1,2 miljard euro de grootste afwijking. “We moeten dringend een oplossing zoeken om die ontsporing onder controle te krijgen”, zegt Leterme. “Veel heeft te maken met boekhoudmethodes.”

Om het tekort te drukken rekent de federale overheid onder meer op een fikse bijdrage van de banken. Tijdens de financiële crisis hielden de Belgische overheden de banken overeind met miljarden steun. Leterme: “Wees gerust: de banken zullen absoluut hun deel betalen van de rekening van de crisis.”

Overigens moet ons land niet alleen zijn begroting voor 2011 aan Europa presenteren. De komende weken moet België ook zijn meerjarenbegroting aan Europa voorstellen. Tegen 2015 moet de begroting terug in evenwicht zijn. En de Europese Commissie wil ook weten hoe België zijn economie gaat hervormen. Vorige week vroeg N-VA bij die besprekingen betrokken te worden, omdat het gaat over de grote lijnen van het sociaal-economisch beleid van de komende jaren. Volgens Leterme is dat niet nodig. “Wat ook de politieke situatie zal zijn, de regering van lopende zaken zal haar huiswerk maken. De komende zes weken moet het gebeuren. Ik ga er alles aan doen om te slagen.”