Direct naar artikelinhoud

Belgische kunstenaars big in New York

De Armory Show is de grootste kunstbeurs voor hedendaagse kunst in Amerika. Tevens is het wereldwijd een van de belangrijkste, samen met Art Basel, Art Basel Miami Beach en de Frieze Art Fair in Londen.

De Armory Show wordt gezien als de barometer voor de gezondheid van de kunstmarkt. Met meer dan 270 galeries van over de hele wereld lijkt het wel snor te zitten met die gezondheid. Vorig jaar haalde de beurs een recordaantal van zestigduizend bezoekers.

Dit jaar hebben zo’n 275 galeries een stand op de beurs, die plaatsvindt in twee grote loodsen: Pier 92 en Pier 94. In die eerste is kunst uit de 20ste eeuw te zien. Die tentoonstelling is bedoeld als referentiepunt, om bezoekers een idee te geven waar de actuele kunst vandaan komt die in Pier 94 gepresenteerd wordt. Dat werk is heel recent, vaak vers uit het atelier.

Beroemde galeries als White Cube en Victoria Miro vertegenwoordigen op de Armory Show hun grote namen. Maar dit jaar is er ook een grote Belgische delegatie aanwezig. Galeries hebben zulke kunstbeurzen nodig om zich internationaal te positioneren, wat het grote aantal Belgische galeries kan verklaren. Vorig jaar deden er drie Belgische galerieën mee: het Antwerpse Zeno X, de Brusselse galerie Baronian-Francey en het Gentse Hoet Bekaert. Frank Demaegt van Zeno X komt dit jaar voor de dertiende keer op de Armory Show. Hoet Bekaert nam vorig jaar daarentegen voor de eerste keer deel met de jonge kunstenaar Joris van de Moortel, die er ter plekke een kunstwerk maakte. Dit jaar hebben ook Stella Lohaus Gallery en Galerie Micheline Szwajcer een plekje op de toonaangevende beurs.

Hoet Bekaert toont dit jaar een solotentoonstelling van Matthieu Ronsse, een jonge schilder met een fascinatie voor oude meesters als Velázquez en Goya. De Antwerpse Galerie Micheline Szwajcer presenteert samen met Galerie Yvon Lambert van Parijs en New York een solotentoonstelling van David Claerbout, van wie momenteel de overzichtstentoonstelling De tijd die blijft te zien is in Wiels. In New York toont hij drie video’s: The Quiet Shore (2011), The American Room (2009-2010) en Sunrise (2009). Afgevaardigde kunstenaar van Stella Lohaus Gallery is Leon Vranken, die op hetzelfde moment ook in White Box in New York tentoonstelt. Zeno X toont nieuw werk van onder anderen Michaël Borremans, Mark Manders, Johannes Kahrs, Anne-Mie Van Kerckhoven en Raoul De Keyser. Van Jack Whitten zijn er meerdere nieuwe werken te zien. Hij krijgt half maart een tentoonstelling in de galerie in Antwerpen.

Verder zijn er in New York ook internationale galeries die Belgische kunst tonen. Zo presenteert de Duitse Galerie Barbara Thumm werk van Anne-Mie Van Kerckhoven. En de Amerikaanse Sean Kelly Gallery organiseert op de Armory Show de boekpresentatie van It’s a Poor Sort of Memory That Only Works Backwards, het nieuwe boek van Johan Grimonprez (zie kader).