Direct naar artikelinhoud

Smoren lobbyisten nieuwe tabaksrichtlijn?

Vandaag stemt het Europees Parlement over een strengere tabaksrichtlijn die roken bij jongeren wil ontmoedigen. Dat er strengere maatregelen komen, is haast zeker, de vraag is wanneer. De tabakslobby gooit roet in het eten.

In de nieuwe tabaksrichtlijn waarover het halfrond in Straatsburg vandaag stemt, wordt veel aandacht geschonken aan maatregelen die jongeren ervan moeten weerhouden hun eerste peukje op te steken. Er zou een verbod komen op aroma's in tabak zoals chocolade, vruchtenaroma's en menthol, die tabaksproducten minder naar tabak doen smaken. Ook dunne sigaretten mogen niet meer, omdat die misleidend kunnen zijn.

"De meest impactvolle maatregel is de eenheidsverpakking die op individueel landenniveau zou worden toegestaan, met op de tweede plaats de gezondheidswaarschuwingen die tot 75 procent van de verpakking moeten bedragen", zegt Suzanne Gabriëls, manager tabakspreventie bij de Stichting tegen Kanker.

Volgens Thomas Compernolle, woordvoerder van British American Tobacco Representation Brussels, zal de nieuwe tabaksrichtlijn veel schade aanrichten bij tabaksproducenten zonder echte gezondheidseffecten teweeg te brengen bij de bevolking. "Het verschil opheffen tussen het product en de verpakking zal de consument enkel prijsbewuster maken, waardoor fabrikanten aan een prijzenslag zullen beginnen en sigaretten enkel goedkoper worden, klinkt het. Ook de illegale handel en productie van sigaretten zou er enkel op vooruitgaan, en tienduizenden jobs zouden verloren gaan.

De strengere tabakswetgeving staat al een tijd in de steigers bij de Europese Commissie maar komt er niet zonder slag of stoot vanuit de tabaksindustrie. Vorig jaar al moest de Maltese EU-commissaris voor Volksgezondheid John Dalli opstappen, na aantijgingen dat hij een poging tot corruptie door de tabakslobby had willen toedekken.

Uitstel

De stemming van de nieuwe tabaksrichtlijn zou normaal al begin september hebben plaatsgevonden, maar werd wegens verregaande lobbying en tot grote ergernis van de groenen en de socialisten uitgesteld tot vandaag. Tabaksreus Philip Morris besteedde maar liefst 500.000 euro om het stemgedrag van de europarlementsleden te beïnvloeden, melddeLe Soir.

Groen Europees parlementslid Bart Staes zetelt in de commissie Volkgezondheid die het pakket maatregelen met een kleine meerderheid goedkeurde. Hij noemde de rol van werkgeversorganisaties en de tabaksindustrie eerder al verontrustend. "Of de commissie Volksgezondheid gevolgd zal worden door het parlement? Ik durf er mijn hand niet voor in het vuur steken. Er is massaal gelobbyd tussen juni en september."

Volgens Staes zijn er door Philip Morris 161 mensen extra aangeworven om parlementaire collega'sface to facete beïnvloeden. De bestaande richtlijnen worden immers enkel meer beperkend voor de industrie. "De eerste inzet van de lobby is om die verstrenging af te zwakken, maar de tweede inzet is er voor te zorgen dat die maatregel zo laat mogelijk van kracht gaat." Na de stemming van vandaag dient het voorstel immers nog voorbij de Europese Raad van ministers te passeren. "In het ergste geval wordt de beslissing, met de Europese verkiezingen van mei 2014 voor de deur, doorgeschoven naar de volgende legislatuur."