Direct naar artikelinhoud

Nieuwe FIFA-regels kunnen makelaars miljoenen kosten

FIFA wil in de zakken van de spelersmakelaars zitten. Binnenkort schaft de wereldvoetbalbond alle licenties voor makelaars af en vaardigt het nieuwe regels uit. Hoofddoel? De miljoenenstroom van clubs naar makelaars droogleggen.

Hoe bar de economische tijden voor sommige Belgische zelfstandigen, bedrijven en gezinnen ook zijn, de spelersmakelaars in ons land hebben weinig reden tot klagen. Liefst 18,5 miljoen euro keerden onze eersteklassers vorig seizoen uit aan mensen die als tussenpersoon fungeerden bij een transfer. Dat indrukwekkende bedrag moet - zo vinden de clubs en de wereldvoetbalbond - dringend naar omlaag. FIFA discussieert al jaren over een hervorming van het systeem rond spelersmakelaars, maar voegt nu pas de daad bij het woord. Vanaf april 2015 verliezen alle spelersmakelaars automatisch hun licentie (die ze ontvingen na een examen) en mag een speler vrij kiezen wie hem vertegenwoordigt.

De sector staat op zijn achterste poten. "Straks kan ook de bakker om de hoek een transfer afronden", fulmineert onder meer de Engelse vakvereniging van spelersmakelaars. De ware reden voor die verontwaardiging moet u uiteraard in hun portefeuille zoeken. Daar hoopt FIFA de makelaars immers het hardst te treffen.

In ruil voor de vrijmaking van de markt vraagt FIFA aan alle clubs om bij transfers enkel te werken met bemiddelaars die zich op voorhand geregistreerd hebben bij een voetbalbond. Die bemiddelaar moet een geldig contract hebben met speler X vooraleer hij zijn transfer wil afronden en dat contract moet duidelijk aangeven hoeveel een makelaar kan of mag verdienen. Nadien moet dat contract neergelegd worden bij de voetbalbond.

Hoe de verloning verder ingevuld wordt, is een discussie tussen speler en makelaar. Maar FIFA raadt spelers wel officieel aan om de commissie voor hun makelaar op drie procent te houden. Vandaag bedraagt dat percentage zeven tot tien procent en wordt ze hoofdzakelijk betaald door de clubs en niet door de spelers. In het nieuwe systeem wordt dat expliciet verboden. "Spelers moeten hun eigen makelaars betalen", vindt FIFA.

Ook in België wordt dit door de clubs op gejuich onthaald, maar hier ligt de wetgever voorlopig nog dwars. Onze arbeidswet zegt immers dat een werkgever altijd moet opdraaien voor de kosten van een bemiddelaar. De Belgische clubs zullen vanaf april dus in een tegenstrijdige situatie terechtkomen. Binnen de Pro League zoekt men echter al een aantal maanden naar een oplossing in samenwerking met andere Europese liga's en de politieke wereld.