Direct naar artikelinhoud

Kleintje start sterk in Amsterdam

Een nieuw commercieel museum uitbouwen zonder enige vorm van subsidie. Mission impossible? Het koppel achter het Amsterdamse Moco Museum is ervan overtuigd dat het kan.

In het hart van de gevestigde kunstorde op het Amsterdamse Museumplein is een commer-ciële concurrent neergestreken. Sinds dit weekend kan je er terecht in het Moco Museum (Modern Contemporary Museum), op de wandelroute tussen het Rijksmuseum, Van Gogh Museum en Stedelijk Museum. De nieuwkomer laat de eerste maanden werk zien van Andy Warhol en straatkunstenaar Banksy.

Moco is een initiatief van het echtpaar Logchies-Prins, eigenaren van een galerie in de Nieuwe Spiegelstraat, een bekende kunst- en antiekstraat in Amsterdam. Hun nieuwe museum is gehuisvest in Villa Alsberg, een kapitaal pand dat begin vorige eeuw is ontworpen door de neef van de architect die het Rijksmuseum tekende. Het werd in 2006 gekocht door een vastgoedbeheerder.

Lionel Logchies (45) had de villa al tien jaar op het oog, zegt zijn vrouw Kim (42). Maar de hoge huur - op internet circuleert een maandbedrag van ruim 49.000 euro - heeft hen lang doen twijfelen.

Dankzij de financiële steun van enkele Nederlandse klanten hebben ze het toch aangedurfd. Een jaar geleden hadden ze in hun galerie een Banksy-tentoonstelling gehouden die veel publiek had getrokken. Logchies-Prins: "We dachten daarna: met Banksy moet meer te doen zijn."

'Frisse beweging'

Ze ontvangen geen subsidie voor de 'frisse beweging' die hun museum moet worden tussen de giganten op het Museumplein. "We willen graag deze kunstwerken met de wereld delen. We zijn ook ondernemers: we zijn dol op groei." Met een toegangsprijs van 12 euro hopen ze minimaal uit de kosten te komen. Een fijne bijkomstigheid kan zijn dat hun galerie van het museum meeprofiteert.

De internationale kunstmarkt wordt gedomineerd door een paar grote spelers, legt Logchies-Prins uit. Doordat de galeriehouders nu ook een expositieruimte hebben tussen musea van wereldfaam, stijgt hun aanzien. "Je staat in één keer op een heel ander niveau. Vorige week was de beste vriend van Damien Hirst hier. Die vond het geweldig."

Het enorme pand met een oppervlakte van 1.245 vierkante meter ligt op een perfecte plek voor een nieuw museum. Tezamen trekken Rijks, Van Gogh en Stedelijk vijf miljoen bezoekers per jaar. Daarvan passeert een groot deel langs de villa, die door het vertrek van een advocaten- en notarissenkantoor leeg kwam te staan. "Dan kun je gaan wachten tot een ander het doet. Gelukkig deden we het zelf."

Hun galerie vertegenwoordigt geen kunstenaars, maar beweegt zich op de 'secundaire markt', de doorverkoop van kunstwerken. Het zijn grote namen die op lionelgallery.com prijken: van Hirst en Jeff Koons tot Pablo Picasso en Jan Schoonhoven. En Banksy dus, van wie de verkoop de laatste jaren hard is gegaan. "In Europa zijn we een van de grootste spelers geworden. We verkopen hem elke week."

Doordat ze al vier jaar Banksy's verhandelen, hebben ze een netwerk opgebouwd dat hen in staat stelt deze expositie te organiseren. Over twee weken zijn er in totaal tachtig originele werken van Banksy en Warhol te zien, allemaal afkomstig van "vier à vijf particuliere verzamelaars". De twee kunstenaars hebben volgens Logchies-Prins veel gemeen: "Banksy is de nieuwe Warhol".

Welke tentoonstelling er hierna komt, wil ze niet zeggen. "We hebben heel veel staan." Ze zegt ook in gesprek te zijn met popsterren die exposities gaan samenstellen. Ze zou graag werk van Irma de Vries brengen, de in 1980 geboren kunstenares die al op drie edities van het jaarlijkse Amsterdam Light Festival te zien was. "Maar als ik nu Irma de Vries op de deur zet, komt er niemand."

Wat zou Banksy van de tentoonstelling van zijn werk vinden? De graffitiartiest, beroemd geworden door zijn plots opduikende guerillakunst, houdt zijn identiteit geheim. De Logchies hebben nog nooit direct contact met hem gehad. "Er schijnen enkele grote verzamelaars van zijn werk te zijn die weleens een e-mail van hem krijgen." Toch wilde het stel de kunstenaar laten weten dat ze een 'ongeautoriseerde expositie' van zijn werk hebben georganiseerd. Ze hebben een brief gestuurd naar Pest Control, het bureau van Banksy dat verkoop en autorisatie regelt. "We hebben hem geschreven dat de deuren voor hem altijd openstaan."

Moco Museum, Honthorststraat 20, Amsterdam. mocomuseum.com