Direct naar artikelinhoud

School start petitie tegen uitwijzing

De Armeense Aram Ter-Ohanyan (18) zit sinds woensdagochtend samen met zijn ouders opgesloten in een gesloten instelling in Brugge. Arams vrienden hopen met een petitie een uitwijzing te voorkomen.

Dinsdag was hij nog op school in Tongeren, woensdagochtend werd hij door zijn ouders het transport naar de gesloten instelling in geholpen.

"Aram is met zijn ouders sinds november 2009 in ons land", zegt zijn vriendin Kiani Larondelle (17). "Ze hebben zich perfect geïntegreerd. De familie spreekt perfect Nederlands en hoewel de ouders hun universitaire diploma's nooit gehomologeerd kregen, deden ze er alles aan om zonder financiële steun rond te komen. We wisten dat hun asielaanvraag was afgewezen, maar hoopten dat ze hier mochten blijven tot Aram zijn diploma had.

"Dinsdagavond moest de familie zich melden bij de politie en werden ze er met drie een nacht in de cel gestopt. Toen hij ons belde om hulp zijn we meteen naar het politiekantoor gegaan. We kregen hen helaas niet te zien. Toen we er 's ochtends weer naartoe trokken, kwam het transport aan om het gezin naar een gesloten instelling in Brugge te brengen."

Wat er nu gaat gebeuren, is onduidelijk. "Blijkbaar blijven ze in die instelling tot een verdere uitspraak. Als die er binnen twee maanden niet is, wordt het gezin uitgewezen", zegt ze. "Daarom starten we nu een petitie en gaan we contact zoeken met onder meer bevoegd staatssecretaris Theo Francken."

Bij het kabinet-Francken (N-VA) wilde men geen commentaar geven.