Direct naar artikelinhoud

Mist magisch sterrenstof

Pan doet wat Hollywood de laatste jaren graag doet. Bestaande sprookjes vanuit een nieuw standpunt belichten en schurken vermenselijken. En het gaat nog een stapje verder.

Pan vertelt het verhaal hoe Peter (Levi Miller) als weeskind wordt ontvoerd met een vliegend schip en zo op Neverland terechtkomt. Daar wordt hij verplicht om net als duizenden lotgenoten in de mijnen te werken, op zoek naar magisch sterrenstof voor de dictatoriale piraat Blackbeard (Hugh Jackman). Tot daar de frisse invalshoek.

Dat ook Hook (Garret Hedlund) in de mijnen dient -nog geen piraat is, zelfs geen haak heeft - zet de sprookjeswereld op zijn kop. Verhalen mogen veranderen, maar ook vermenselijkte figuren hebben een karakter. Bij Hook als lamme goedzak haken wij af, pun intended.

Het indianenmeisje Tiger Lily (Rooney Mara) wordt een blanke hippieprinses van een multiculturele stam, maar ook daar zaten we niet op te wachten. En Tinker Bell komt niet eens aan bod.

Pan mist magie en moet het hebben van de inventieve computergraphics die van Neverland een dromerig Nooitgedachtland maken. Van 3D die bij momenten ook echt van het scherm spat. En van Jackman die een hoogst amusante badass neerzet.

Trouwens, wie aan Nirvana raakt, krijgt ook snel de wind van voren. Wanneer Peter op Neverland arriveert, scanderen duizenden wezen 'Smells Like Teen Spirit'. Een vreemde vertoning die Kurt Cobain gelukkig nooit hoeft te zien.