Direct naar artikelinhoud

Belgische zes maanden in Congolese cel voor ontvoering adoptiekind

Een Belgische vrouw die in Congo verblijft, is veroordeeld tot zes maanden cel omdat ze met haar dochter het land probeerde uit te vluchten. Nog steeds zitten zeven kinderen op de Belgische ambassade vast omdat president Kabila alle adopties bevroren heeft.

Laurence Senechal probeerde zondag met haar vierjarig adoptiedochtertje Congo te ontvluchten met een nachtvlucht van Air Maroc. Toen ze probeerde in te checken op de luchthaven N'Djili werd de vrouw opgepakt. Op de staatszender was te zien hoe haar dochtertje zich tijdens die arrestatie in haar schoot nestelde.

Volgens het Openbaar Ministerie bekende de dame dat ze agenten van de migratiedienst had omgekocht. Inmiddels is ze door de Congolese autoriteiten veroordeeld tot zes maanden dwangarbeid en een boete van 300.000 Congolese francs (240 euro). Twee agenten van de Congolese migratiedienst krijgen drie maanden cel voor medeplichtigheid, zo meldt VN-radio Okapi.

Toen de rechter het verdict uitsprak, raakte ze in shock en moest ze naar het ziekenhuis overgebracht worden. Gisterenavond lag zij daar nog steeds. "Haar dochter verblijft momenteel op de Belgische ambassade, in afwachting van een oplossing", zegt Joren Vandeweyer van Buitenlandse Zaken. "Wij bieden alle mogelijke consulaire bijstand aan de moeder en zijn in contact met de familie in België."

Schandaal

Het dochtertje van Senechal is niet het enige kind dat momenteel noodgedwongen op de Belgische ambassade in Congo verblijft. Sinds november zitten zeven weeskinderen vast in Kinshasha, hoewel ze over de nodige Congolese en Belgische documenten beschikken. Hun adoptie is volledig afgerond, maar ze mogen niet naar België komen omdat president Kabila sinds november alle adopties bevroren heeft.

Aanleiding is een Canadees schandaal waarbij Congolese kinderen in circuits van mensenhandel en prostitutie waren terechtgekomen. Een reportage over de zaak verhitte de gemoederen in Congo. Kabila is dan ook vast van plan om van de hele adoptiekwestie een erezaak te maken.

Voor de ouders van de Congolese adoptiekinderen blijft het intussen bang afwachten. Sommigen kamperen al maanden op de Belgische ambassade, ook al zijn hun papieren officieel in orde. Het ouderschapsverlof is in vele gevallen helemaal opgesoupeerd en de kosten blijven oplopen. Sommige ouders reizen zo vaak ze kunnen af naar de voormalige Belgische kolonie en pendelen om hun kind te kunnen zien. Het is dus niet verwonderlijk dat hun frustraties stilaan een hoogtepunt bereiken. "Wat deze vrouw heeft gedaan, is duidelijk een wanhoopsdaad", zegt een insider.

In tegenstelling tot de andere ouders verbleef Laurence Senechal met haar dochtertje niet op de Belgische ambassade. Zij had zelf een verblijf gehuurd in Kinshasa. Waarom dat precies was, is niet duidelijk. De zes andere kinderen bleven al die tijd wel onder consulaire hoede. Ze lopen daar school en worden naar verluidt goed verzorgd.

De kans dat er snel een doorbraak komt in het adoptiedossier is klein. Al maanden probeert de Belgische regering op allerlei manieren de Congolese te bewerken, maar zonder resultaat. België is overigens niet het enige land met adoptieperikelen. Ook met de Verenigde Staten en Canada zou er discussie zijn. Sinds eind december zitten 24 Italiaanse families vast in Kinshasa met hun adoptiekindjes.

"De Belgische families hebben nog het voordeel dat hun adoptie officieel is afgerond", zegt een goed ingelichte bron. "Bij de andere landen zat de adoptie in vele gevallen in een vroegere fase. Vraag is vooral hoe lang dit zal blijven aanslepen."