Direct naar artikelinhoud

Anderlecht loopt uit na counterzege in Kortrijk

'We are Anderlecht', scandeerden de meegereisde fans in het Guldensporenstadion. Maar wat is Anderlecht nu precies? Net als tegen Club Brugge vond paars-wit het niet erg om Kortrijk een aanzienlijk deel van het balbezit te schenken. KVK voetbalde aardig, Anderlecht won, met een penalty.

KV Kortrijk speelde in een eerbetoon aan hun overleden sterke man Jean-Marc Degrijse één van hun beste helften van het seizoen. Voetbal over de flanken, hoog tempo, veel in één tijd, pressing vooruit. Na die eerste 45 minuten stond KVK niettemin 0-1 achter. "En dan kan Anderlecht doen waar het goed in is", analyseerde Hein Vanhaezebrouck: "Inzakken en omschakelen om de geboden ruimte te benutten."

Ariël Jacobs had het gehoord, hij zat namelijk naast Vanhaezebrouck op de persconferentie, en snoot achteloos zijn neus. Of hij het erg vond dat meer en meer mensen Anderlecht als een counterploeg bestempelen, vroegen we hem. Jacobs: "Integendeel, ik beschouw dat als een compliment. Van Real Madrid zeggen ze dat ook. Dus zijn we op de goede weg."

Anderlecht had de ploeg die Club Brugge wegzette, niet gewijzigd. Net als vorige week eiste de tegenstander de bal en de dominantie op, maar opnieuw werd geen averij opgelopen. Kortrijk voetbalde, in tegenstelling tot Club in het Astridpark, nochtans met ideeën en met een plan, aangereikt door Hein Vanhaezebrouck - iemand moet deze trainer straks een nieuwe kans aan de top gunnen.

Strafschop Gillet

De thuisploeg had kunnen scoren na een infiltratie van Monrose, en moeten scoren toen Monrose naast een prima cross van Chavarria liep. Tot daar evenwel het rood-witte verhaal, dat smoorde in de strafschopgoal van Gillet vlak voor rust, en de puike organisatie van Anderlecht in de tweede helft. "Kortrijk haalt volgens mij play-off I", loofde Jacobs zijn tegenstander. Nogal wat spelers van hem deelden die mening, onder meer Juhasz en Jovanovic.

Beschouw het neerschrijven van de naam van de Serviër als een eervolle vermelding. Over Jovanovic wordt tegenwoordig een hoop onzin geschreven en verteld. Hij zou te weinig renderen. Dom. Jovanovic heeft voor 25 procent een aandeel in de paars-witte goals of de aanzet daartoe, een ander belangrijk kwart steekt in zijn vertrouwensband met de ontbolsterde Suárez, zijn aanwezigheid op het veld schrikt hoe dan ook elke tegenstander (en medespeler) af, en Jovanovic in goede of kwade dagen zal altijd een invloed hebben op het wedstrijdgebeuren. Zaterdag in Kortrijk scoorde hij niet, maar de technische staf had het na afloop over "één van Milans meest complete matchen in Anderlecht-loondienst, top." Jacobs gunde 'Jova' een applausvervanging en feliciteerde hem daarbij met zijn prestatie.

Aan de basis van de enige treffer van de avond lag toch weer de Gouden Schoen. Suárez kruiste N'Diayé, de mindere vervanger van de geblesseerde Pavlovic, de benen haakten in elkaar, waarna ref en lijnrechter broederlijk naar de stip wezen: "Ik was 85 procent zeker, en mijn lijnrechter 100 procent", aldus ref Colemonts. Twee instanties in het leven hebben altijd gelijk: god en de scheidsrechters. Guillaume Gillet zette de strafschop om (0-1).

Wat nadien volgde, brengt ons terug bij het begin van dit relaas. 'Anderlecht zakte in'. Net als Club Brugge vorige week, verloor KV Kortrijk doelman Proto zaterdag nooit uit het gezichtsveld, maar allebei stootten zij op één of meerdere omschakelingsmomenten van paars-wit. Jacobs: "Als we tegen OHL anderhalf uur beuken tegen 15 man op de rand van de backlijn hebben we zogezegd te weinig creativiteit. Nu plots zijn we een counterploeg. Ach, ze zeggen maar: in voetbal tellen enkel de goals."