Direct naar artikelinhoud

Catherine De Bolle kan eerste vrouwelijke politiebaas worden

De federale politieraad brengt vandaag een advies uit over de opvolging van Fernand Koekelberg. Bovenaan de shortlist prijkt de Ninoofse Catherine De Bolle. Ze zou de eerste vrouwelijke commissaris-generaal worden.

De federale politieraad kan zich nog laten beïnvloeden door de procureur des Konings, de federale procureur en de vertegenwoordiger van de lokale politie. Op basis van al die afzonderlijke adviezen moet de raad vandaag een globaal advies opstellen en doorspelen aan de ministers van Binnenlandse zaken (Joëlle Milquet, cdH) en Justitie (Annemie Turtelboom, Open Vld).

Catherine De Bolle, de korpschef van Ninove, is de enige vrouwelijke kandidate en kwam als beste uit de selectie. De Bolle laat enkele bekende namen achter zich. Zo eindigde Olivier Libois, directeur-generaal bij de federale politie, op een tweede plaats. Op een gedeelde derde plaats staat Jaak Raes, de directeur-generaal van het Federaal Crisiscentrum. Ook Koekelberg zelf is nog altijd in de running om zichzelf op te volgen, nadat hij in juli nochtans in verdenking werd gesteld van verkrachting.

In de praktijk maakt het niet veel uit op welke plaats de kandidaten staan. Alhoewel aangenomen wordt dat de regering de beste kandidaat benoemt kan ze toch van het advies van de federale politieraad afwijken. Dat moet dan wel grondig worden gemotiveerd. Momenteel is Paul Van Thielen nog altijd commissaris-generaal ad interim.