Direct naar artikelinhoud

Opnieuw geweld en vandalisme in Leuvens uitgaansleven

Leuven heeft de voorbije dagen opnieuw te kampen gehad met overlast en vandalisme in het uitgaansleven. Een patrouillerende politiecombi werd zonder reden aangevallen. De politie spreekt over ernstige normvervaging.

De overlast in de Leuvense uitgaansbuurt blijft toenemen. Vrijdag- en zaterdagnacht werden op en rond de Oude Markt ruiten stukgeslagen van twee cafés en twee wagens, waaronder een politiecombi. Ook in de nacht van maandag op dinsdag waren er oproepen wegens nachtlawaai en werden vuilniszakken op straat gegooid.

Om de overlast tegen te gaan, denkt burgemeester Louis Tobback (sp.a) aan een nachtelijk sluitingsuur voor cafés tussen 3 en 6 uur voor. De burgemeester gaf de cafébazen en andere partijen nog zes maanden om alternatieve oplossingen te bedenken, tot na de verkiezingen.

Schepen Carl Devlies (CD&V) is echter geen voorstander van een sluitingsuur. "Dit is een algemene maatregel die iedereen treft en niet goed is voor het imago van Leuven als studentenstad", zegt hij. Devlies trekt ook de doeltreffendheid van het voorstel in twijfel. "Wat gaat het geven als we om 3 uur alle mensen op straat zetten? Dat kunnen er duizenden zijn op sommige dagen. En zijn de feiten voor 3 uur dan van geen betekenis?" Volgens de schepen is er een geheel van specifieke maatregelen nodig. "Tegen een vuilniszak schoppen of een portefeuille stelen zijn twee totaal andere feiten, waar specifiek tegen opgetreden moet worden." Omdat vele amokmakers van buiten Leuven komen, stelde de CD&V'er al controles op de toegangswegen naar de stad voor.

De politie ziet verschillende oorzaken voor de stijgende overlast. "Er is een groter uitgaanspubliek, wat de nodige overlast met zich brengt", zegt woordvoerder Marc Vranckx. Zo is het studentenaantal van 35.000 naar 50.000 gestegen de afgelopen jaren. Ten tweede hebben vele feiten te maken met alcohol- en druggebruik. Problemen met "vervelende, opgefokte, dronken klanten". "We merken ook veel agressieve reacties tegen de politie die veeleer te maken hebben met drugs." Er is volgens Vranckx sprake van een normvervaging. Verbaal en fysiek geweld tegen de politie komen regelmatig voor. Dit weekend nog brak een 20-jarige de achterruit van een combi die stapvoets voorbijreed, zonder dat hij daar een reden voor kon geven. "Als ik zie hoe de politie wordt afgebekt en belachelijk gemaakt, denk ik: fout bezig."