Direct naar artikelinhoud

Wapenverkoop daalt voor het eerst in lange tijd

De wereldwijde wapenverkoop lag in 2011 5 procent lager dan het jaar voordien. Dat is de eerste daling sinds 1994. Al geven niet alle landen hun cijfers vrij.

De gegevens over wapenverkoop worden jaarlijks verzameld door het Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI). Het Zweedse onderzoeksbureau maakt een top honderd op van de grootste leveranciers van wapens en militair materieel en houdt hun verkoopcijfers nauwlettend in de gaten. Sinds 194 gingen die cijfers crescendo, maar 2011 vertoont voor het eerst een knik. Met een totale omzet van 306 miljard euro viel er, rekening houdend met de inflatie, een daling op te tekenen van 5 procent.

Voor een hoerastemming is het echter te vroeg. Onder meer Chinese bedrijven weigeren cijfers vrij te geven en bovendien is er door de tijd heen nog wel steeds een enorme toename. Van 2002 tot en met 2011 steeg de verkoop met 51 procent.

De top honderd wordt aangevoerd door het Amerikaanse Lockheed Martin, op de voet gevolgd door Boeing. In de lijst staat geen enkel Belgisch bedrijf. De daling van de omzet is volgens het SIPRI te wijten aan de wereldwijde recessie. Door overheidsbesparingen wordt de aankoop van nieuwe wapens vaak op de lange baan geschoven.

Bovendien evolueerden enkele gewapende conflicten. Er kwam een gedeeltelijke terugtrekking uit Irak en Afghanistan en er waren in 2011 sancties op de wapenhandel met Libië.

Om de dalende cijfers het hoofd te bieden diversifiëren de bedrijven hun aanbod, zo stellen de onderzoekers vast. Ze storten zich op de markt van cyberbeveiliging. "Sommige bedrijven zoeken alternatieve inkomsten in de civiele sector", zo staat er in het rapport. "Het gaat om de beveiliging van data en software, simulaties, training en consultancy."