Direct naar artikelinhoud

De Groote Oorlog van Thomas en Michael

The Passing Bells, donderdag 20 november, 22u30, Eén

Het is u wellicht opgevallen dat er een en ander te doen is rond de herdenking van 100 jaar 'Groote Oorlog'. Het blijft maar documentaires, plechtigheden en series regenen.

De laatste aanwinst is dit Brits-Pools episch drama in vijf bedrijven (vorige week te zien op BBC1), waarin we jaar per jaar de eerste wereldbrand volgen door de ogen van een Britse en een Duitse soldaat. Ze heten Thomas en Michael en nemen zeer tegen de zin van hun ouders vrijwillig dienst bij het leger om voor het vaderland te strijden, in een oorlog die hoogstens enkele maanden zou duren.

Een monumentale inschattingsfout. Vier jaar lang proberen beide soldaten te overleven te midden van de gruwelijke verschrikkingen van het front en ontdekken ze gaandeweg alle facetten van een waanzinnig conflict.

Krachtig en beklijvend, zij het net iets te geromantiseerd oorlogsdrama bedacht door Eastenders-scenarist Tony Jordan, die kon rekenen op een verrassend sterke cast jonge Britse en Duitse acteurs. The Passing Bells voert ons van de loopgraven via krijgsgevangenenkampen naar de slagvelden van de Somme en Gallipoli en laat ons behalve met de beproevingen van Thomas en Michael aan het front ook meeleven met de angst en paniek bij de achtergebleven familieleden en met de moordende impact op het terrein van 'strategische' politieke beslissingen.