Direct naar artikelinhoud

Timmermans wil Europese energielabels herzien

De Europese Commissie maakt haast met haar belofte om te snoeien in het aantal wetten. Nederlands commissaris Frans Timmermans wil onder meer de energielabels voor ijskasten, afwas- en wasmachines afschaffen of vereenvoudigen. Dat schrijft de Volkskrant.

'Groot op grote zaken, bescheiden op kleinere', is de belofte van de nieuwe Europese Commissie die sinds 1 november aan het werk is onder leiding van Jean-Claude Juncker. Samen met zijn rechterhand Timmermans stuurde hij afgelopen vrijdag alle commissarissen een overzicht met circa dertig wetsvoorstellen die mogelijk geschrapt of vereenvoudigd kunnen worden. "Cruciaal om de breuk met het verleden te markeren", stellen Timmermans en Juncker.

De eerste en tweede man in de Commissie willen onder meer de bestaande energielabels voor huishoudelijke apparaten aanpassen. Een precieze motivering wordt niet gegeven, maar volgens betrokken ambtenaren zijn de huidige labels achterhaald en veroorzaken ze administratieve rompslomp bij bedrijven. Afgelopen zomer wekten Europese energievoorschriften voor stofzuigers grote woede op in Groot-Brittannië.

Ook de EU-normen voor schone lucht kunnen volgens Juncker en Timmermans gewijzigd worden. Hetzelfde geldt voor de wetgeving die bedoeld is om afval opnieuw te gebruiken. Ze bepleiten verder een herziening van de bestaande plannen voor een energiebelasting, van de werktijdenrichtlijn en van het voorstel voor een Europees fonds waaruit de schoonmaak van olieverontreiniging betaald kan worden.

Ook wil Timmermans nagaan of het vastgelopen plan voor EU-regels voor zwangerschapsverlof een nieuwe kans verdient. Dat stuitte op grote weerstand van nogal wat lidstaten en werd daarom 'geparkeerd'. Uiterlijk 16 december moet de Commissie een besluit nemen over de lijst van te schrappen en te wijzigen regels.

Naast regels schrappen komt de Commissie ook met nieuwe wetten die moeten zorgen voor economische groei en banen. Belangrijk daarin is het groei- en investeringspakket van 300 miljard euro, vooral geld van grote investeerders als pensioenfondsen. Ook sturen Juncker en co. aan op wetten die de energievoorziening in de EU veiligstellen, de samenwerking tussen eurolanden verdiepen en de privacy van burgers beter beschermen.