Direct naar artikelinhoud

Zalige zelfmoordmissie

OP12, woensdag, 8/1, 20u50

MUZIEK - Zou het toeval zijn dat Spoor 8 op een klein stationnetje als OP12 wordt uitgezonden? Behalve een makkelijke woordspeling levert die samenwerking ook heerlijk eigenzinnige televisie op. Denk aan de 2 Meter Sessies van in Nederland, maar dan op inheemse leest geschoeid. En omkranst door wonderlijke locaties.

Het opzet van Spoor 8? Groepen worden opgelegd om niet meer dan acht geluidssporen te gebruiken in een live-sessie. Als dat aantal soundtracks volstond voor The Beatles om The White Album te maken, waarom zou een mindere god dan méér nodig hebben? Less is more geldt in Spoor 8, waarmee de essentie van elke groep in één ruk wordt blootgelegd.

Die sobere aanpak dwingt bands overigens vaak om origineler uit de hoek te komen, of het geweer carrément van schouder te veranderen.

Zo boetseren The Van Jets hun glamrockgeluid om, op vleugelpiano en gestripte drum. "Een zelfmoordmissie", noemde de groep het zelf, omdat niemand binnen de gelederen écht de toetsen beheerst. Maar een six-mains met drie groepsleden brengt redding.

Daarmee klinkt deze rock-'n-roll suicide even spectaculair als sober. Een romantische versie van 'Broken Bones' tilt de groep naar ongekende hoogte, en Johannes Verschaeve, die David Bowie in zijn Pierrot-fase lijkt te imiteren, zet 'Danger Zone' gevoelig naar zijn hand.

Ook mooi: de opnames werden ingeblikt in het kunstencentrum Vrijstaat O. in Oostende. Tussendoor krijg je dan ook vergezichten van aanrollende golven en nevelbanken te zien. Zee en song: een zinnelijke combinatie. (GVA)