Direct naar artikelinhoud

Baskisch parlement eist meer autonomie van Madrid

Het Baskische regionale parlement heeft donderdagavond een controversieel plan goedgekeurd dat meer autonomie moet geven aan Baskenland. De centrale regering in Madrid vreest dat de eenheid van het land daardoor in gevaar komt.

Doordat het plan met een meerderheid is goedgekeurd, kunnen de Basken nu echter gesprekken aanknopen met de nationale regering in Madrid.

Het zogenaamde Plan Ibarretxe, genoemd naar de Baskische premier Juan José Ibarretxe, werd eerder in de commissie goedgekeurd met negen stemmen tegen zeven en twee onthoudingen. Ibarretxe stelde zijn plan voor met de bedoeling de gewelddadige acties van de radicale Baskische beweging Eta te stoppen.

Sinds 1968 vielen er al 850 doden als gevolg van bommen en schietpartijen uit extreem-Baskische hoek. Na de goedkeuring voorziet het plan in onderhandelingen met Spanje en een referendum over zelfbestuur.

De regering in Madrid is daar tegen, en vreest dat de Basken de volledige afscheiding en onafhankelijkheid zullen eisen.

Verwacht werd dat Batasuna, de zogenaamde politieke vleugel van de Eta, tegen het plan zou stemmen, maar kopstuk Arnaldo Otegi kondigde aan dat drie parlementsleden van zijn partij voor het plan zouden stemmen, zodat de absolute meerderheid gehaald zou worden, de voorwaarde om onderhandelingen met Spanje aan te knopen.

Het Plan Ibarretxe moet hoe dan ook nog door het nationaal parlement in Madrid gesluisd worden, waar het zeker verworpen zal worden. Zowel de conservatieve als de socialistische partij willen er niet van weten. Dat kan de socialistische premier José Luis Rodríguez Zapatero in een moeilijk parket brengen, want hij is afhankelijk van de stemmen van de kleinere partijen om een meerderheid te halen in het parlement.

(Reuters)