Direct naar artikelinhoud

Internetgroep eBay schrapt duizend banen wereldwijd

Ook honderden tijdelijke arbeidskrachten moeten het bedrijf verlaten

De Amerikaanse internetgroep eBay schrapt wereldwijd 10 procent van haar personeelsbestand. Door het 'stroomlijnen' van de organisatie staan 1.000 jobs op de tocht. Bij eBay in België werkt een tiental mensen.

de tijd

san jose l EBay krijgt steeds meer te maken met concurrentie en wil zijn competitiviteit versterken. Het bedrijf kondigde meteen ook twee overnames aan.

Officieel klinkt het dat eBay met de forse banenreductie 'zijn organisatie wil vereenvoudigen en stroomlijnen, de kostenstructuur verbeteren en de competitiviteit van de volledige onderneming verhogen'. Behalve 1.000 vaste werknemers zouden ook honderden tijdelijke arbeidskrachten het bedrijf moeten verlaten. Vacatures worden voor een deel ingetrokken.

EBay is bij ons vooral bekend van de gelijknamige veilingwebsite. De internetgroep herbergt ook het onlinebetalingssysteem PayPal en Skype, een programma voor internettelefonie. Vooral de veilingsite heeft in toenemende mate te kampen met concurrentie, onder andere van Amazon.com, 's werelds grootste webwinkel.

Dat veroorzaakte een vertraging in de groei van het aantal verkochte items en een daling van het marktaandeel van eBay. In juli vertraagde de groei tot zijn laagste niveau sinds de beursintroductie Om de site een nieuw elan te geven verlaagde het bedrijf uit Californië al de vergoedingen die een klant moet betalen om zijn spullen op de website te plaatsen.

In België is eBay enkel met zijn veilingsite actief. De organisatie werkt hier met een tiental mensen. Of hier ook banen sneuvelen, is nog onzeker, vertelt de woordvoerder Peter Burin. "Het voorstel moet eerst nog onderhandeld worden met de afdelingen. Meer weet ik zelf ook niet."

In maart verloren al zo'n tien mensen bij eBay België hun job. Die reductie maakte toen deel uit van een hertekening van de Europese structuur van de groep. Nu gaat het om een wereldwijde herstructurering.

De Belgische website, die volgens Burin nog sterk groeit, wordt dagelijks bezocht door een klein half miljoen bezoekers. Die kochten vorig jaar 8 miljoen items.

EBay schat dat de internationale herstructurering 70 tot 80 miljoen euro kost. De internetgroep maakt vrijdag cijfers bekend. Nu al laat ze uitschijnen dat de omzet over het derde kwartaal aan de onderkant van de vork tussen 2,1 en 2,15 miljard dollar (1,6 miljoen euro) uitkomt. De winst, gezuiverd voor eenmalige items, zou boven de verwachting uitstijgen.

EBay kondigde gisteren ook twee overnames aan. Met de overname van het betalingssysteem Bill Me wil het bedrijf PayPal versterken. EBay trekt daarvoor 820 miljoen dollar in cash en 125 miljoen in opties uit. In Denemarken versterkte eBay zich in het segment van de rubrieksadvertenties. Voor 390 miljoen dollar kocht het twee Deense websites, waarvan één gespecialiseerd in autozoekertjes.