Direct naar artikelinhoud

Amerikaanse Democraten laten deadline voor aftocht Irak vallen

WASHINGTON l De Democraten in het Amerikaanse Congres schrappen hun eis om de troepen in Irak voor een bepaalde deadline terug te trekken. De politieke bocht zou onder meer te maken hebben met berichten waaruit blijkt dat Irak meer dan ooit een uitvalsbasis zou zijn voor aanslagen op doelwitten in de VS.

Tussen de Democraten en president Bush was er de jongste weken een impasse ontstaan over een extra financiering van 120 miljard dollar voor de oorlog in Irak. De Democraten koppelden de extra miljarden aan een deadline voor de terugtrekking van de troepen. Het Congres keurde hierover een wetsvoorstel goed dat echter onmiddellijk op een veto van Bush stuitte. Om zo'n presidentieel veto ongedaan te maken is er een tweederdemeerderheid nodig in de Senaat. Maar omdat de Democraten daarvoor onvoldoende Senaatszetels hebben, leek Bush zijn slag thuis te halen.

Toch kwam de bocht van de Democraten als een verrassing. De koerswijziging is ook niet zonder politieke risico's. Met haar Irakstandpunt slaagde de Democratische partij erin om vorig jaar de Congresverkiezingen te winnen. Presidentskandidaten als Hillary Clinton en Barack Obama hoopten dat Irakkrediet volgend jaar te verzilveren om zelf in het Witte Huis te raken.

Waarom de Democraten hun Irakkoers precies aanpassen, is niet helemaal duidelijk. Democraten zelf zeggen dat ze tijdens onderhandelingen met het Witte Huis een zeer verdedigbaar compromis bereikten. In ruil voor de extra troepenfinanciering verkrijgen de Democraten een verhoging van het minimumloon van 5,15 naar 7,25 dollar en ook nog 20 miljard dollar voor een reeks projecten inzake gezondheidszorg en de wederopbouw van New Orleans. Toch lijkt niet iedereen binnen de partij gelukkig met het compromis. Voorzitster Nancy Pelosi van het Huis van Afgevaardigden weet zelfs niet of ze voor het nieuwe Irakvoorstel kan stemmen. "Ik zal niet snel met iets instemmen dat geen tijdschema noemt."

Republikeinse kopstukken in het Congres zeggen dat de Democraten dezer dagen zwaar in het stof bijten. In het Witte Huis luidt het dat de Democraten hun dromen hebben aangepast aan de realiteit in Irak. Een uitspraak die mogelijk verwijst naar documenten van de Amerikaanse inlichtingendiensten waaruit zou blijken dat Osama bin Laden in juni 2006 aan de (ondertussen vermoorde) Al Qaidaleider al-Zarqawi in Irak de opdracht gaf om terreuraanslagen voor te bereiden in de Verenigde Staten.

"Irak blijft een toevluchtsoord voor terroristen van waaruit Al Qaida aanvallen op de VS uitvoert", vertelde Frances Townsend, de adviseur binnenlandse veiligheid van Bush gisteren. Ook de aanwijzingen als zou Iran via allerlei militante stoottroepen de Amerikaanse terugtrekking in Irak willen bespoedigen, heeft waarschijnlijk invloed gehad op het nieuwe Democratische standpunt.

(KoV)