Direct naar artikelinhoud

Brits geld geeft Poolse leiders duwtje in de rug

Ondanks de regen van schandalen en ministeriële ontslagen is de Poolse regering allerminst verzwakt. Dat is te danken aan de economische boom die mee veroorzaakt wordt door het geld dat Polen uit het buitenland naar huis sturen.

DOOR STEPHEN CASTLE

LONDEN l Sinds het Verenigd Koninkrijk en Ierland hun markt hebben opengesteld voor Poolse arbeidskrachten is de financiële instroom in het land met 6,4 miljard euro per jaar toegenomen.

De groeiende welvaart heeft de onfortuinlijke regering gered. Die wordt geleid door de tweelingbroers die president en premier zijn. President Lech Kaczynski en zijn broer Jaroslaw zijn sinds 2005 aan het bewind. In die tijd hebben ze al vijf ministers van Financiën, twee ministers van Buitenlandse Zaken, een premier, een minister van Defensie en een minister van Binnenlandse Zaken de revue zien passeren.

Na een rel met de tweeling stapte ook Andrzej Lepper, vicepremier en populistisch dissident, op. Daarna nam hij zijn ambt opnieuw waar. De regering heeft ook de publicatie van opgenomen gesprekken overleefd. Daaruit bleek hoe een hoge ambtenaar een parlementslid probeerde over te halen om van politiek kamp te wisselen.

Het laatste ophefmakende ontslag was dat van Radek Sikorski, de openhartige minister van Defensie. Hij stapte op na geruchten over een aanvaring rond het gedrag van Antoni Macierewicz, hoofd van de Poolse contraspionagedienst en een vriend van de tweeling.

Maar de recente strubbelingen en de economische groei lijken de greep van de tweeling op de macht nog te hebben versterkt. De buitenlandse overschrijvingen zijn nu goed voor zowat 2,5 procent van het bruto binnenlands product van 250 miljard euro.

Sinds het Verenigd Koninkrijk bijna drie jaar geleden zijn arbeidsmarkt heeft opengesteld voor Poolse arbeiders zijn er minstens een kwart miljoen Polen neergestreken in Groot-Brittannië. Marcin Korolec, viceminister van Economische Zaken, zei: "Uit de statistieken blijkt dat alle Polen in het buitenland samen zowat 6 miljard euro per jaar naar huis sturen."

Dankzij deze meevaller en de voordelen van het EU-lidmaatschap is de Poolse economie met liefst 5,8 procent gegroeid. Die toename is mee te danken aan de boom in de bouwnijverheid, die in 2006 goed was voor een groei van 12 procent.

Volgens een rapport dat deze maand is gepubliceerd, werd de groei vorig jaar "vooral aangedreven door een toename in de totale consumptie". Middelgrote en grotere ondernemingen zagen hun verkoopcijfers met 11,9 procent toenemen, terwijl de groei in 2005 amper 1,5 procent bedroeg.

De verbetering van de arbeidsmarkt, de stijging van de lonen, de Europese landbouwsubsidies en de buitenlandse overschrijvingen worden als voornaamste oorzaken aangehaald.

Het is nog onduidelijk in welke mate het geld dat Polen binnenvloeit uit het Verenigd Koninkrijk afkomstig is. Aangenomen wordt dat het een aanzienlijk bedrag is. Uit de officiële statistieken van vorig jaar bleek dat 62 procent van de 427.000 gastarbeiders uit nieuwe EU-lidstaten in Groot-Brittannië de Poolse nationaliteit had.

De regering, zo blijkt, staat nog altijd even sterk en kan de groeiende welvaart op haar palmares schrijven. Eugeniusz Smolar, voorzitter van het Centrum voor Internationale Betrekkingen, zei dat de groei de Kaczynski's heeft gered. De vrees bestond dat de regering buitenlandse investeerders zou bestraffen, maar ze "doet niks wat de Poolse groei in de weg zou kunnen staan".

© The Independent

Polen in buitenland sturen jaarlijks zowat 6 miljard euro naar huis