Direct naar artikelinhoud

winst voor oliereus Total

12,6 miljard euro

De Franse oliegroep Total heeft met een 5 procent hogere nettowinst van 12,6 miljard euro voor de tweede keer op rij een recordjaar achter de rug. Nooit eerder realiseerde een Franse onderneming zo'n hoge winst. Het concern heeft die sterke resultaten voor een flink stuk te danken aan de stijgende olieprijzen. De olie- en aardgasproductie viel in 2006 wel terug met 5 procent, maar sinds het vierde kwartaal is die neerwaartse trend wel gekeerd, gaf topman Cristophe de Margerie aan.

Het afgelopen jaar werd gekenmerkt door een forse klim van de olieprijzen. Een vat ruwe Brentolie werd in 2006 bijna een vijfde duurder. Toch heeft dat de vraag naar olie duidelijk niet kunnen afremmen, gaf Totalvoorzitter Thierry Desmarest te kennen. "Vooral in China, het Midden-Oosten en de Verenigde Staten blijft de vraag toenemen."

Als gevolg daarvan zag Total zijn omzet in 2006 met 12 procent stijgen tot 153,8 miljard euro, terwijl de bedrijfswinst 7 procent hoger uitkwam op 25,17 miljard euro. Dankzij die sterke cijfers stelt Total voor een dividend van 1,87 euro per aandeel uit te keren over 2006. Dat is 15 procent meer dan vorig jaar.