10 eigenaardigheden bij de Amerikaanse verkiezingen

Terwijl sommigen denken dat de Amerikaanse verkiezingen niet gekker konden worden, heeft de BBC nog tien eigenaardigheden en bizarre regeltjes gevonden die van kracht zijn tijdens de verkiezingsperiode in de VS.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

1. Alcoholverkoop

In zeker 18 steden en 7 counties in de Amerikaanse staat Indiana wordt er dinsdag 8 november, op de verkiezingsdag dus, geen alcohol verkocht. Het gaat om een oude maatregel die op enkele plaatsen is blijven gelden.

2. Geen agnosten toegelaten

De VS handhaaft de scheiding van Kerk en staat, al hebben sommige staten wel geprobeerd om dat te omzeilen door te eisen dat presidentskandidaten in een "opperwezen" geloven. Zo staat in de grondwet van de staat Texas dat een ambtenaar op zijn minst het bestaan van een "opperwezen" moet erkennen. Ook in de staten Tennessee, South Carolina, North Carolina, Mississippi, Maryland en Arkansas gelden gelijkaardige wetten.

3. "I voted"-stickers

Amerikaanse kiezers plakken bij het verlaten van het stemhokje vaak de sticker "I voted" ("Ik heb gestemd", nvdr.) op. Een bedrijf uit de staat Florida, National Campaign Supply, claimt dat het de originele sticker heeft ontworpen die nu overal in het land wordt gedragen. Het zou in 1986 begonnen zijn met de "I voted"-sticker over het hele land te verspreiden. Sommige staten hebben intussen hun eigen sticker ontworpen. Steden zoals Chicago zouden de stickers dan weer volledig hebben gebannen wegens te duur.

4. Tijdslimieten in het stemhokje

In de staat Indiana geldt er een tijdslimiet in de stemhokjes. Zo krijgen stemmers tijdens de "primary elections" drie minuten de tijd om hun stem uit te brengen, tijdens de "general" en de "municipal elections" twee minuten. Maar volgens autoriteiten wordt die wet niet toegepast, omdat alleen een bijzondere waarnemer een kiezer uit het stemhokje kan verwijderen. In de staat Alabama krijgen kiezers vier minuten de tijd, daarna mag een medewerker hen vragen of ze hulp nodig hebben. Als ze hulp nodig hebben, krijgen ze nog vijf minuten extra om te stemmen. Als men geen hulp nodig heeft, dan krijgt men nog één extra minuut. Als er niemand staat te wachten, krijgt men al de tijd die men nodig heeft om te stemmen.

5. Stemmen verboden voor "idioten en gekken"

De grondwet van de staat Kentucky verbiedt "idioten en gekken" om een stem uit te brengen, maar daar is wel eerst een tussenkomst van een rechter voor nodig. Die laatste moet de persoon eerst incompetent verklaren. Volgens de federale wet kan niemand uit het stemhokje worden gebannen vanwege "incompetentie", alleen in uitzonderlijke omstandigheden. Ook personen met een verstandelijke beperking hebben volgens die wet het recht om te stemmen.

6. Bedenken mag

Minstens zeven staten staan kiezers toe om hun keuze te veranderen indien die laatsten vóór de verkiezingsdag hun stem hebben uitgebracht. Het is iets waar de presidentskandidaten maar al te graag op inspelen. Zo heeft de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump aan de kiezers in de staat Wisconsin gevraagd om opnieuw te gaan stemmen als ze wroeging voelen na hun stem voor Clinton. In Wisconsin kunnen stemmers tot drie keer toe hun stem veranderen.

7. Puppy's

De actiegroep "NextGen Climate" is van plan om puppy's naar de stembureaus in de staten Iowa, North Carolina, Pennsylvania, Nevada en New Hampshire te brengen om zo jongeren, de zogenoemde millennials, te overtuigen om te stemmen. Volgens Business Insider kwam de groep met het idee toen ze merkten dat men meer ging stemmen op locaties waar medewerkers en vrijwilligers hun hondjes hadden meegebracht.

8. Duels verboden

Het klinkt wat verouderd om iemand uit te dagen tot een duel, maar wie dat doet, kan uit zijn ambtenaarsfunctie worden gezet in Tennessee.

9. Stemmen vanuit de ruimte

In Texas (waar de meeste Amerikaanse astronauten wonen) is in 1996 een wet goedgekeurd die het mogelijk maakt voor astronauten om hun stem ook vanuit de ruimte uit te brengen. Ze krijgen daar dan een sterk beveiligd stemformulier toegestuurd. Astronaut Kate Rubins, die sinds eind oktober terug op aarde vertoeft, heeft haar stem alvast vanuit de ruimte uitgebracht.

10. Bijbel bij eedaflegging

Hoewel de Amerikaanse grondwet niet eist dat een president die de eed aflegt een bijbel gebruikt, is het toch een traditie geworden. Vrijmetselaar George Washington was er in 1789 mee begonnen. John Quincy Adams gebruikte in 1825 een wetboek, terwijl Theodore Roosevelt geen boek had geselecteerd. Andere Amerikaanse presidenten hebben wel symbolische Bijbels gebruikt voor hun eedaflegging, vaak kozen ze ook een specifiek vers om dan op te dragen. Barack Obama gebruikte bij zijn eedaflegging overigens de "Lincoln Bible", een bijbel die toebehoorde aan de Amerikaanse president Abraham Lincoln.

Meest gelezen