Direct naar artikelinhoud

Hielp politieman Brusselse terreurcel?

Het gerecht onderzoekt anderhalf jaar aan Whatsapp-berichten die de Schaarbeekse agent Momo E.S. (52) uitwisselde met terreurverdachte Yassine Atar.

Als dispatcher had E.S. toegang tot geheime politie-informatie, die mogelijk terroristen geholpen heeft. E.S. had al voor de aanslagen in ons land contact met Yassine Atar, die belangrijke logistieke steun leverde aan de terroristen van Brussel en Parijs. Die laatste is ook de broer van de voortvluchtige Oussama Atar, volgens speurders een van de kopstukken van de Brusselse terreurcel en de neef van de broers El-Bakraoui, die zichzelf op 22 maart opbliezen.

Wie profiteerde er allemaal van de gelekte informatie? Het is niet ondenkbaar dat ook andere terroristen via Atar informatie kregen. Denk aan de El-Bakraoui's, Mohamed Abrini - de man met het hoedje - of Salah Abdeslam. Volgens gerechtelijke bronnen zijn er echter nog geen aanwijzingen dat informatie van E.S. daadwerkelijk bij Abdeslam geraakt is.

Op zoek naar wapens

In speurderskringen circuleert wel een andere piste. "Er zijn al maanden geruchten over een lek binnen de politie omdat we het wapenarsenaal van de terreurcel maar niet vinden", zeggen verschillende politiebronnen. Speurders gaan ervan uit dat die ongebruikte wapens nog ergens liggen. Alleen al in 2016 doorzochten ze 152 garageboxen, zonder resultaat. "Zelfs huiszoekingen na zeer concrete aanwijzingen hebben nooit iets opgeleverd. Dat klopt niet. Dit lek verklaart misschien niet alles, maar wel veel."

Het gerechtelijk onderzoek moet uitwijzen of E.S. ook echt geholpen heeft de wapens te verstoppen.