Direct naar artikelinhoud

N-VA wil tot 4 miljard extra lastenverlaging

N-VA legt een bommetje onder de federale onderhandelingen. De relancemaatregelen in de formateursnota volstaan niet. De partij eist een extra lastenverlaging van 3 tot 4 miljard euro. Om die betaalbaar te maken, moet het begrotingsevenwicht uitgesteld worden tot na 2016.

De premisse in de formateursnota klinkt heel ambitieus: tegen het einde van de legislatuur wil de centrumrechtse coalitie de loonhandicap van onze bedrijven ten opzichte van onze buurlanden wegwerken. Maar tegelijk klinkt ze heel vaag, vindt N-VA. Zeker omdat er verderop in de nota alleen nog gesproken wordt over een daling van de werkgeversbijdragen van 33 naar 25 procent.

"Het effect daarvan zal kleiner zijn dan gedacht. Zeker als de bestaande kortingen vervallen", klinkt het. "En ook de competitiviteitsmaatregelen van Di Rupo I zullen niet volstaan." De aftredende regering besliste in haar concurrentiepact om 1,35 miljard euro aan lastenverlagingen aan bedrijven toe te kennen in schijven van 450 miljoen.

De onderhandelaars van N-VA - Bart De Wever, Jan Jambon en Johan Van Overtveldt - zullen daarom vandaag of morgen een nieuwe eis op de tafel leggen. Er moet een extra lastenverlaging van 3 tot 4 miljard euro komen voor de werkgevers en werknemers. Het grootste deel zou naar de bedrijven gaan. Voor de werknemers wordt er met een uitbreiding van de werkbonus gemikt op de laagste lonen.

Nulgroei

De partij beseft dat ze hiermee een bommetje dropt. Maar dat is ook de bedoeling. N-VA liet vorige week al verstaan dat de nota van coformateurs Kris Peeters (CD&V) en Charles Michel (MR) nog lang geen regeerakkoord is. Er zal nog zwaar over onderhandeld worden. Zeker over het sociaal-economische luik.

Hoe wil N-VA die lastenverlaging betaalbaar maken? Enerzijds door een indexsprong. Volgens eerdere berekeningen van de partij kan die 1,7 miljard euro opleveren. Anderzijds door niet in 2016 naar een begrotingsevenwicht te gaan, maar pas later. Een N-VA'er: "We moeten durven na te denken over ons begrotingstraject. Het heeft geen zin om te saneren als je economische groei nul is. Zo blijf je bezig. We willen saneren en stimuleren."

Door de besparingen meer te spreiden, rekent de partij erop dat tegen het einde van de legislatuur de economie opnieuw zal aanslaan en dat het begrotingstekort vanzelf wat gaat slinken. In haar verkiezingsprogramma gaat N-VA voor een begroting in evenwicht tegen 2018. Vandaag wil de partij zich niet vastpinnen op een jaartal. "We moeten kijken in hoeverre de rest mee wil bewegen." Een evenwicht in 2017 lijkt een mogelijk compromis.

Goedkeuring van Europa

Het is afwachten hoe de eisen van N-VA onthaald zullen worden door de Zweedse partners. Vooral CD&V heeft altijd gedrukt op de huidige budgettaire doelen. De christendemocraten ijveren voor een begrotingsevenwicht in 2016. Volgens hen is dat de beste relancemaatregel. Ook Open Vld is niet erg happig op uitstel. Nog dit: de centrumrechtse coalitie kan haar begrotingstraject alleen versoepelen met goedkeuring van Europa. De toekomstige regering zal dan een uitzondering moeten bedingen bij de Europese Commissie. >>3