Direct naar artikelinhoud

Barça heeft klein mirakel nodig

Barcelona moet vanavond alles uit de kast halen tegen AC Milan als het zich wil plaatsen voor de kwartfinales van de Champions League. De Catalanen beginnen met een 2-0-achterstand. Het is maar de vraag of Messi en co. de Milanese muur kunnen slopen.

Als er iemand weet hoe hij een 2-0-voorsprong moet verdedigen tegen Barcelona, dan is het Aad de Mos wel. In het seizoen '89-'90 stond De Mos als trainer van Anderlecht tegenover de Catalanen in de tweede ronde van Europacup II. Daar stond met Johan Cruyff ook een Nederlandse trainer aan het roer.

"Het was de periode van het legendarische Dream Team, met onder meer Andoni Zubizarreta en Eusebio Sacristán", steekt De Mos van wal als we op die wedstrijden terugkomen. Anderlecht won toen de heenmatch tegen Barcelona met 2-0, net als AC Milan enkele weken terug.

De Brusselse goals kwamen toen van Milan Jankovic en Marc Degryse, die vanavond samen met zijn toenmalige coach voor de analyse zal zorgen in de studio van 2BE. De terugmatch op 1 november 1989 zal zeker nog eens worden opgerakeld.

"Een bijzondere prestatie", denkt De Mos eraan terug. Na de reguliere speeltijd stond het 2-0 voor Barcelona, maar een doelpunt van Marc van der Linden zorgde in de verlengingen voor de stunt én de kwalificatie. "Het is zeker een van de hoogtepunten uit mijn carrière. Ik herinner me nog steeds heel wat dingen van die avond. De passage langs dat kapelletje en dan door de spelerstunnel naar het veld... Alsof het gisteren was."

De Mos slaagde toen in exact dezelfde opdracht waar AC Milan nu voor staat. Maar met Barcelona ben je nooit klaar. Toch zullen de Catalaanse sterren de mouwen flink mogen opstropen en het gevecht moeten aangaan met de Rossoneri. Als volleerde stierenvechters zullen ze de Milanezen moeten afmatten. En hopelijk kan Lionel Messi als matador de genadestoot toedienen. "Messi had het moeilijk in de heenmatch, met die dubbele dekking, en dat zal nu niet anders zijn", vervolgt De Mos. "Grote stierenvechters zullen ze echter nooit worden. Barcelona doet alles op finesse."

Van verdedigen kent de tegenstand wel iets, Milan komt niet voor niets uit het land waar het catenaccio is uitgevonden. De vedetten van Barcelona zullen op hun best moeten zijn om de Italiaanse muur te slopen. "Milan weet hoe het een muur moet opbouwen. Ze zullen allicht in een defensieve 6-3-1-opstelling spelen en hopen om er op de counter uit te komen. Kansen krijgen ze toch. Dat wéten ze. Als er eentje invliegt, is het over voor Barcelona."

Sleet op succesformule

Is de sleutel om Barcelona te neutraliseren dan gevonden? Er lijkt stilaan wat sleet op die succesformule te komen, volgens De Mos. "Vroeger zetten ze van bij het begin heel hoog druk. Na een uur zakte het bij de tegenstander dan in elkaar. Nu lukt hen dat niet meer zo goed. De spelers hebben moeite om dat hoge tempo en die snelle balcirculatie vol te houden." Moet Barcelona dan sleutelen aan zijn systeem? Neen, dat zit zo ingebakken, ze zullen nu plots niet alles zouden omgooien."

De uitschakeling uit de grootste Europese beker zou alvast hard aankomen in de Catalaanse hoofdstad. Dan rest Barcelona alleen nog de titel in Spanje, die nu al zo goed als binnen is. De Mos verwacht dat Barcelona vanavond afscheid neemt van de Champions League. Al weet je nooit in het voetbal.

"Kijk maar naar wat er vorige week in Manchester United tegen Real Madrid gebeurde toen die scheidsrechter Nani rood gaf. Ik denk wel dat het vanavond heel moeilijk zal worden voor Barcelona. Mijn gevoel zegt me dat ze uitgeschakeld worden."

Ziet De Mos Milan tot het einde gaan? "Het heeft een vernieuwde en goeie ploeg, maar ik zie toch een aantal sterkere ploegen. Mijn favorieten voor deze editie zijn Dortmund, Bayern München en vooral Real Madrid. Het team van José Mourinho is dé favoriet om deze Champions League in de kast te zetten", besluit De Mos. (jvv)