Direct naar artikelinhoud

New Yorkse skyline wordt uitgebreid met nieuwe gigantische wolkenkrabber

15 Penn Plaza gaat de concurrentie aan met het Empire State Building. De bevoegde instanties in New York hebben het licht op groen gezet voor de nieuwe reus.

Met 67 verdiepingen en een lengte van 363 meter zal de nieuwe gigant net niet zo hoog zijn als het Empire State Building. Dat blijft met een hoogte van 381 meter de onbetwiste nummer één van de Big Apple. Anthony Malkin, de eigenaar van het Empire State Building had bezwaar aangetekend tegen de bouw van een nieuwe wolkenkrabber. “Het is voor mij niet de bedoeling om alle hoge gebouwen aan te vechten”, aldus Malkin, “Wat ik wil, is de unieke New Yorkse skyline bewaren. Je zet toch ook geen boorplatform naast het vrijheidsbeeld of een wolkenkrabber naast Big Ben of de Eiffeltoren.” Malkin stelde voor om een zone in te stellen rond zijn gebouw waar in de toekomst geen wolkenkrabbers meer zouden mogen neergepoot worden.

Dat ziet Michael Bloomberg, burgemeester van New York, net iets anders. “Iedereen die in New York een gebouw neerzet, verandert de skyline”, meent hij en dus steunt hij de plannen voor 15 Penn Plaza. “ We moeten ons niet bij elke eigenaar excuseren telkens we een bouwvergunning goedkeuren.” De anticampagne zette ook weinig zoden aan de dijk. Bij de uiteindelijk stemming in de gemeenteraad kozen woensdagavond 47 politici voor de komst van de nieuwe wolkenkrabber. Eén iemand stemde tegen.

15 Penn Plaza komt op 7th Avenue, net tegenover het bekende Madison Square Garden en Penn Station. Dat laatste is niet onbelangrijk: Vornado Realty Trust, de bouwpromotor die het nieuwe superproject op poten wil zetten, beloofde maar liefst 80 miljoen euro te investeren in verbeteringen aan metro-ingangen en -tunnels in en rond Penn Station. Vooral dat aspect kon nogal wat gemeenteraadsleden bekoren.

Volgens Christine C. Quinn, woordvoerster van de stad, draait het project rond het creëren van jobs. “Dit is het teken dat New York City opnieuw vooruit gaat en de recessie achter zich laat..” Over een timing is nog niks geweten. Het New Yorkse stadsbestuur heeft zijn fiat gegeven voor het gebouw, maar het eigenlijke bouwproces zit nog maar in de planningsfase.