Direct naar artikelinhoud

Rot vlees houdt Chinezen niet weg bij McDonald's

In China knoeiden toeleveranciers van McDonald's en andere fastfoodketens met bedorven vlees. Toch laten de Chinezen de burgerresto's niet vallen. 'Wie zegt dat het elders beter is?'

Achter het excuusbriefje dat over het voordeelmenu is geplakt, piept een randje hamburger uit. Dat is de enige zichtbare Big Mac in de McDonald's aan Chaoyanglu. "Onze verontschuldigingen voor het ongemak. Mogelijk is uw favoriete maaltijd vanaf drie augustus weer verkrijgbaar."

Door geknoei met overjarig vlees bij een van de Chinese leveranciers zitten duizenden vestigingen van de Amerikaanse fastfoodketen zonder hamburgers, kipnuggets en andere vleessnacks. Nadat een Shanghaise televisiezender vorige maand undercover filmde hoe werknemers van voedselproducent Husi oude kipnuggets en burgers fijnhakten en vermengden met goed vlees, hebben alle klanten hun contracten met Husi verbroken.

Voedselschandalen komen regelmatig voor in China, waar het toezicht op voedselveiligheid zo zwak is dat leveranciers ongehinderd en op de meest onsmakelijke manieren bezuinigen op hun ingrediënten. Slachtafval uit de bontverwerkende industrie met kleurstof opwaarderen tot 'lamsvlees uit Nieuw-Zeeland', zaagsel bij het meel voor gestoomde broodjes en dode zeevruchten oppeppen met mierenzuur: met gerommel is een cent extra te verdienen en de voedselbranche overleeft op die flinterdunne winstmarges.

Chinezen denken dat het eten bij buitenlandse fastfoodketens veiliger is, maar nadat de Chinese keuringsdienst Husi op 20 juli sloot en de politie vijf werknemers arresteerde, weten ze wel beter. Husi is eigendom van de grote Amerikaanse voedselproducent OSI, die zich nu in bochten wringt om de verpletterend slechte indruk goed te maken. OSI belooft onderzoek naar de wanpraktijken en een voedselveiligheidsopleiding ter waarde van ruim een miljoen euro. Merken zoals McDonald's, KFC, Starbucks en de Chinese fastfoodgigant Yum laten OSI echter vallen.

De KFC-vestiging naast de McDonald's heeft een nieuwe kippenboer gevonden, want de nuggets vliegen over de toonbank. McDonald's-klanten moeten het doen met Fish&Filet, friet of zoetigheid. In Japan zou de verkoop bij McDonald's al met 25 procent zijn teruggelopen, maar de Chinezen hebben geen alternatief. "Niet bij McDonald's eten? Wie zegt me dat het eten bij andere restaurants wel veilig is?", vraagt een kantoormeisje dat een softijsje neemt.