Direct naar artikelinhoud

Vlaggenvaudeville in Mechelen

De Mechelse stadssecretaris wil de Sint-Romboutstoren als openbaar gebouw laten schrappen. Enkel en alleen om er geen Belgische vlag meer te moeten hijsen.

Spreekwoordelijke druppel was de klacht die stadssecretaris Erik Laga op 10 mei in zijn mailbox kreeg. De zoveelste. Dat op de Mechelse Sint-Romboutstoren nog maar eens de foute vlag wapperde. Getekend: het oudstrijders 8 meicomité. Dat ene mailtje volstond om de Mechelse vlaggenoorlog te doen ontploffen. Een oorlog die al begon in 2000, op de dag dat het stadsbestuur besloot om de Belgische driekleur op de Sint-Romboutstoren te vervangen door de Mechelse vlag. Een dag waarop Jef Van Iseghem, secretaris van het 8 meicomité, bijna een hartaanval kreeg. "De driekleur staat symbool voor onze rijke traditie en grondwet. Bovendien herinnert ze ons aan de mensen die in de Tweede Wereldoorlog zijn gestorven. Zoiets haal je toch niet weg?" De Vlaamse Leeuw mocht van het college wel op de toren blijven. Een politieke beslissing, vermoedt Van Iseghem. "In het stadsbestuur dat in 2000 aantrad zaten meerdere ex-VU'ers. Burgemeester Bart Somers bijvoorbeeld."

Het 8 meicomité heeft naar eigen zeggen nog één kleine troost: dat de driekleur op Belgische feestdagen wel gehesen moet worden. "Dat is verplicht voor openbare gebouwen als de Sint-Romboutstoren, maar zelfs dat vertikken ze vaak. Ik kan de feestdagen dat ze de vlag te laat, slecht of niet hebben opgehangen niet meer bijhouden. Om van hun smoesjes nog maar te zwijgen. Als er niet te veel wind staat, dan is het touw van de vlaggenmast wel kapot. Een keer had men zich zogezegd vergist met de zonsop- en zonsondergang."

Elke keer dat een vlag niet correct gehesen wordt, dient het oudstrijderscomité meteen een klacht in bij de gouverneur. Onlangs dus nog, toen ze op de Dag van Europa, de Europese vlag niet zagen wapperen. Tot ergernis van de Mechelse stadssecretaris Erik Laga. Die is de vlaggenhistorie zo beu dat hij alleen heil ziet in drastische maatregelen. Hij pleit er bij het stadsbestuur voor om de Sint-Romboutstoren gewoon door de gouverneur als openbaar gebouw te laten schrappen. Gedaan met verplichte, protocolaire bevlagging op feestdagen. Gedaan met "gevaarlijke vlaggenwissels op 100 meter hoogte", of lastige klagers.

Politiek en esthetiek

Een doodsteek in de ogen van het 8 meicomité. "Surrealisme ten top. Heeft dit stadsbestuur zo'n allergie voor onze driekleur dat ze liever zo'n belangrijk openbaar gebouw 'opofferen' dan een vlag te hangen?" De oudstrijders hebben een ander staakt-het-vuren in gedachten. "Hang de Belgische vlag altijd op de toren, naast de Vlaamse Leeuw en de Mechelse vlag. Of beter nog: hang ze gewoon alle vier."

Maar dat is niet naar de zin van het stadsbestuur. "Vier vlaggen? Wel ja, maak er ineens een kakafonie van", reageert schepen voor Burgerzaken Marc Hendrickx (N-VA). "U zult begrijpen dat ik als N-VA-schepen geen vragende partij ben om de driekleur terug te halen. Wij hebben het destijds vanuit de oppositie verkregen dat ze werd vervangen door de Mechelse vlag. Waarom zouden we moeten toegeven aan een groep Belgicisten, toch een uitstervend ras? Ja, we leven in België. Maar voor hoe lang nog? Dat ze die vlag willen behouden als symbool voor de verzetstrijders vind ik trouwens wat vergezocht."

Ook burgemeester Bart Somers (Open Vld) lijkt niet meteen van zin om de Belgische vlag te herintroduceren op de Sint-Romboutstoren. "Er was in 2000 een consensus voor de Mechelse en Vlaamse vlag. De toren is met Vlaams geld gerestaureerd. En nee, dat had niets met mijn politieke verleden te maken. Persoonlijk heb ik liefst een Europese vlag op die toren, maar dat is een persoonlijke voorkeur. En daar gaat het hier niet om. Dit ligt politiek erg gevoelig. Ik probeer iedereen tevreden te houden."

Vier vlaggen dan maar? "Dat ligt dan weer esthetisch gevoelig. Het is een toren, geen circus." De vraag van stadssecretaris Laga om de toren niet langer als openbaar gebouw op te nemen zal op de eerstvolgende gemeenteraad worden besproken. Somers wikt zijn woorden: "Alles is in wezen bespreekbaar, maar dat lijkt me geen goede oplossing. Ik ben voorstander om alles bij het oude te houden, hoe imperfect ook."