Direct naar artikelinhoud

Mark Zuckerberg plakt zijn webcam af

Vijfhonderd miljoen mensen gebruiken Instagram, en grote baas Mark Zuckerberg was maar wat trots om dat aan te kondigen met een foto. Wat daarbij opviel: hij had de webcam en microfoon van zijn Macbook afgeplakt.

Zuckerberg weet dat geoefende hackers - eens ze zijn binnengedrongen in een computer - zich nogal gemakkelijk toegang kunnen verschaffen tot de webcam en microfoon. De baas van een bedrijf dat zelf de gegevens van miljoenen mensen bij elkaar schraapt is uiteraard een interessant doelwit voor zo'n aanval.

Is dat nu schizofreen of niet? Heeft het ook voor consumenten zin om de webcam af te plakken? Het antwoord is simpel: ja. Veel hackers kunnen inbreken op webcams, zelfs zonder dat het waarschuwingslampje ernaast aanspringt. En heus niet alleen belangrijke mensen als Zuckerberg zijn geliefde slachtoffers.

Er zijn gevallen bekend bij de Belgische Computer Crime Unit waarin mensen opeens foto's van zichzelf te zien krijgen en waarbij geld wordt gevraagd 'om de computer vrij te geven'. Er zijn ook slachtoffers die video's van zichzelf toegestuurd krijgen met een bedenkelijke montage, om ze daarmee te chanteren. Het is dus niet verwonderlijk dat de federale politie bij ons de raad geeft om webcams af te plakken.

Blijft de vraag wat we te leren hebben van een computergenie dat 'dadada' als wachtwoord gebruikte op Twitter.