Direct naar artikelinhoud

Franse zombies zaaien paniek

Na het intrigerende Les témoins vorige week wordt nu het alom bejubelde Les revenants (2012) weer van de plank gehaald bij Canvas. En dat is goed nieuws, want deze Franse mysterytopper was de meest bekeken serie ooit op Canal+, kreeg een succesvolle Amerikaanse remake en werd als beste dramareeks met een Emmy Award bekroond.

Het verhaal begint met het beeld van een schoolbus die in een ravijn stort. Trieste balans: 38 dode kinderen. Vier jaar later probeert de gemeenschap van het kleine bergdorpje moeizaam de draad weer op te nemen. Tot de 15-jarige Camille uit de doden opstaat. Het verongelukte meisje is geen dag ouder geworden, lijkt niet te beseffen dat ze eigenlijk al jaren wijlen is en neemt haar plaats binnen het gezin in alsof er niets is gebeurd. Bovendien blijkt Camille niet de enige levende dode te zijn.

De ex-doden lijken mensen van vlees en bloed en terwijl iedereen zich verbijsterd afvraagt waar ze plots vandaan komen, worden in het dorp een aantal gruwelijke moorden gepleegd, valt om de haverklap de stroom uit, verdwijnt er water uit het reservoir en krijgen zowel levenden als doden bizarre tekens op hun lijf.

Beklijvend, pittig en razend verslavend kwaliteitsdrama in acht bedrijven (elke aflevering focust op één personage), waarin alles met iedereen te maken heeft. Het (her)bekijken waard.