Direct naar artikelinhoud

Speurder die Els Clottemans kliste zelf in cel voor drugshandel

TONGEREN

Een politieman die vorig jaar een hoofdrol vertolkte op het proces tegen parachutiste Els Clottemans verblijft nu net als zij in de gevangenis. Pierre Kessen (foto) wordt verdacht van drugshandel en legde gedeeltelijke bekentenissen af.

Bijna op de dag af een jaar geleden was Kessen (66) een van de meest belastende getuigen tegen Els Clottemans (27), op het veelbesproken proces rond de parachutemoord. Als speurder bij de moordsectie van de federale politie in Tongeren was hij verantwoordelijk voor het moraliteitsonderzoek.

Het was ook hij die in de rechtbank aanvoerde dat Clottemans had gelogen toen ze over een bepaalde autoweg had gezegd dat ze die niet kende. Kessen voerde aan dat ze vaak frieten was gaan eten in een frituur langs die weg. Hij stelde ook het proces-verbaal op dat aanleiding gaf tot een cruciale discussie of Clottemans tijdens de dodelijke sprong van haar liefdesrivale Els Van Dooren van haar route was afgeweken om de zogeheten pilot chute te kunnen volgen.

Kessen ging begin dit jaar na een loopbaan van 45 jaar met pensioen. Hij is begin deze maand aangehouden door de Tongerse onderzoeksrechter Patrick Noelmans. Hij was toevallig ook de magistraat die destijds Clottemans arresteerde. De naam van Kessen viel eind vorig jaar, in de periode van het parachuteproces, tijdens een telefoontap tegen een Turkse familie in Eisden. De man belde heel vaak met Kessen, en daar hoefde op zich ook niks verdachts aan te zijn. Kessen had als ex-speurder van de BOB in Maaseik een klein netwerk van informanten, en daaronder ook een lid van de Turkse familie.

Volgens het parket in Tongeren heeft Kessen actief geholpen bij de opbouw van een cannabisplantage. Hij bestelde een partij hout, legde de contacten tussen een fruitboer uit Wilderen en het drugsmilieu en zou ook hebben geholpen bij het timmeren van het pand waar de plantage in moest komen. Bij de Turk werd onlangs na een brand een synthetisch drugslabo ontdekt waar xtc gemaakt werd. In de loods van de fruitboer werd een plantage 1.200 cannabisplantjes ontmanteld.

Vrijdag, bij zijn verschijning voor de Kamer van Inbeschuldigingstelling in Antwerpen, raakte bekend dat Kessen gedeeltelijke bekentenissen heeft afgelegd. "Mijn cliënt werd door zijn collega's op handen gedragen", zegt zijn advocaat Gino Houbrechts. "De fruitboer was een goede vriend van hem. Hij klaagde over een mislukte oogst. Van het een is dan het ander gekomen. Het is zeer triest voor mijn cliënt om dit na een zo uitzonderlijke carrière te moeten meemaken."

De advocaten van Els Clottemans, die altijd haar onschuld bleef uitschreeuwen, gaan haar veroordeling aanvechten bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.