Direct naar artikelinhoud

Rouches rekenen op Mbokani

Standard kan de eerste Belgische club zijn sinds Antwerp in 1993 om de halve finale van een Europese beker te bereiken. De Rouches moeten vanavond in een uitverkocht Sclessin een 2-1 achterstand goedmaken tegen HSV. Defensieve stabiliteit is een voorwaarde, scoren een noodzaak. Standard legt daarom alle hoop bij Dieumerci Mbokani.

Vanavond speelt Standard in Sclessin tegen Hamburg om plek bij laatste vier in Europa League

Want de statistieken van de Congolees zijn overduidelijk: zodra ‘God’ scoort, hebben de Rouches 71 procent kans op kwalificatie.

Sclessin is de hoogoven van ons voetbal, het enige stadion in België dat de geluidsmuur kan neerhalen. Waar niets onmogelijk is - vraag maar aan Sinan Bolat - en waar elke tegenstander in nood gevangen zit tussen vier stijl opverende tribunes. Ruud van Nistelrooy was blij dat hij op zijn oude dag eindelijk een keertje mocht spelen in het mooie Constant Vanden Stockstadion; maar zou Ruud weten dat een volgelopen Sclessin mogelijk nog een stuk meer intimidatie uitstraalt? Ici c’est l’enfer. Vanavond volgt één lange schreeuw naar de halve finale van de Europa League.

Goden hebben doorgaans niks te zoeken in de hel, in dit geval een treffend oord voor de vagebonden van Luik. Maar Dieumerci Mbokani is graag een uitzondering. Zijn woorden en daden staan al een leven lang haaks op alles wat maatschappelijk conform is. Mbokani is zonder meer de beste, de grilligste - voor zover die twee adjectieven samengaan - en de meest onnavolgbare diepe spits in onze competitie. ‘Dieu’ heeft net op tijd zijn beste vorm te pakken. In zijn laatste zeven wedstrijden scoorde hij vijf keer: op Club Brugge, thuis tegen Panathinaikos, twee keer tegen Charleroi, en vorige week op Hamburg. In Salzburg, in Athene en thuis tegen AA Gent stond Mbokani droog. Zelfs God is feilbaar.

Sinds hij in de zomer van 2007 Anderlecht noodgedwongen ruilde voor de Rouches, maakte Mbokani 48 goals voor zijn Luikse werkgever. Als ‘Dieu’ scoort, wint Standard 71 procent van zijn wedstrijden: deze statistiek moet Standard hoop geven op kwalificatie vanavond. De voorbije drie seizoenen verloor de ploeg slechts vier matchen waarin Mbokani de weg naar doel vond. Het geluk van alles wat Standard een warm hart toedraagt ligt straks in de handen van Dieumerci. Op Pasen mocht hij rusten. Vijf dagen later hoopt Dominique D’Onofrio dat Mbokani fysiek en mentaal voldoende fris zit om minstens één keer te scoren tegen HSV.

Er is geen reden tot paniek. Mbokani tekent doorgaans present op de grote afspraken. Telkens Sclessin vuur spuwt, is dat vaak door zijn toedoen. Met D’Onofrio heeft de spits ook een trainer gevonden die hem op het lijf is geschreven: de kleine broer van Luciano is een fervent aanhanger van snel en verticaal voetbal - Mbokani vraagt niks liever. Het is ongetwijfeld ook de tactiek waarmee Standard de wankele defensie van Hamburg wil bestoken.

Zeventien jaar na de Great Old kunnen we opnieuw een Belgische club hebben in de halve finale van een Europese beker. “Standard kan geschiedenis schrijven en ons voetbal een enorme dienst bewijzen”, aldus D’Onofrio. “We moeten veroveraars zijn.” Dat kun je Dieumerci Mbokani wel overlaten. Een Afrikaanse stroper van nature. Een alleskunner. Zwevend zoals zijn goal in Hamburg, op kracht zoals het doelpunt op Club Brugge, of op finesse zoals de treffer tegen Panathinaikos. Mbokani vindt 15 tot 20 miljoen een faire prijs voor zijn kunnen. Terecht. En Luciano D’Onofrio vindt dat wellicht ook. De patron zit vanavond ongetwijfeld met een glas wijn achter het glas van zijn helverlichte loge. In afwachting van een bevlogen actie van ‘Dieu’. Om dan de champagne te ontkurken. (sk)