© BELGA

België roept de Turkse ambassadeur op het matje na “onaanvaardbare” uitspraken van woordvoerder

Het ministerie van Buitenlandse Zaken roept de Turkse ambassadeur op het matje over de “onaanvaardbare” uitspraken van woordvoerder ambassade, zegt premier Michel.

sdv

De Turkse ambassade in Brussel had geëist dat de Vlaamse regering onderzoek zou doen naar de geldstromen bij de Gülen-beweging en verwante organisaties in Vlaanderen. ”Dan zal blijken dat zij ‘paravents’ zijn, schermen waarachter de terreurorganisatie schuilgaat”, zei woordvoerder Veysel Filiz dinsdag in de Gazet van Antwerpen.

Vlaams minister-president Geert Bourgeois had eerder al snoeihard gereageerddoor de Turkse praktijken met die van de nazi’s te vergelijken. ”Het is volstrekt onaanvaardbaar dat een ambassademedewerker de Vlaamse regering en de minister-president de les spelt”, zei hij ook nog aan Belga. ”Beschuldigingen dat de Vlaamse regering terroristische organisaties zou steunen, neem ik niet. Dit is te gek voor woorden. Als iemand bewijzen heeft van onwettige daden, kan hij klacht indienen bij het onafhankelijke gerecht.”

Eerste stap

De convocatie is een eerste stap, zei Michel, op basis waarvan de regering zal kijken welke gevolgen ze aan de uitspraken moet geven.

Tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Kamer kreeg premier Michel van bijna elke partij vragen voorgeschoteld over de mislukte militaire staatsgreep in Turkije, de repressie die daarop is gevolgd en de gevolgen binnen de Turkse gemeenschap in ons land. Daarbij werd ook de uitspraken van de woordvoerder van de ambassade aan de kaak gesteld. Bourgeois’ partijgenoot Peter Luykx merkte op dat ons land geen duidelijk standpunt heeft ingenomen over die uitspraken. In N-VA-kringen vond men het eerder al vreemd dat er gisteren nog geen reactie kwam vanuit Buitenlandse Zaken.

Premier Michel wees erop dat de regering reeds zaterdagmorgen heeft gecommuniceerd dat ze het aanwenden van geweld om de macht te grijpen veroordeelt en dat ze een oproep heeft gelanceerd tot terughoudendheid en proportinaliteit in de reacties op de staatsgreep. “Wat gebeurt in Turkije is een totaal onaanvaardbare autoritaire ontsporing”, aldus de premier.

Hij voegde er aan toe dat er initiatieven zijn genomen om te voorkomen dat de situatie in Turkije naar ons land zou worden geëxporteerd. Naar aanleiding van een vergadering van de Nationale Veiligheidsraad kregen de veiligheidsdiensten de boodschap “bijzonder alert” te zijn om de cohesie te bewaren en dat er tegen bedreigingen en intimidaties “nultolerantie” geldt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER