Direct naar artikelinhoud

Buiten de lijntjes kleuren

Expo

Metamorphosis II is een tentoonstelling in de Werft in Geel met werk van vier uitstekende in ons land wonende kunstenaars die op een unieke manier bezig zijn met de verkenning van het diepste zelf. Hans Op de Beeck schittert momenteel in het Gemeentemuseum in Den Haag en weet met zijn tekeningen, video's en 'environments' op een merkwaardige figuratieve manier vorm te geven aan menselijke vervreemding en vertwijfeling in relatie tot de natuur en de stedelijke omgeving. De anderen, Maryam Najd, Pieter Vermeersch en Sergio De Beukelaer, geven op hun manier de schilderkunst een rake duw: ze onttronen elk op hun specifieke zienswijze de gedachte alsof de schilderkunst inhoudelijk en vormelijk binnen de lijst en gelijnde verhaaltjes moet blijven. De tentoonstelling is een productie van vzw Phidias.

Metamorphosis II loopt vanaf vandaag tot 18 april (op donderdag van 14 tot 16 uur; vrijdag van 16 tot 20 uur en tijdens het weekend van 10 tot 17 uur) in de Werft, Schrijnwerkerij, Nieuwstraat in Geel. Inlichtingen: 014/57.03.40.

De nieuwe media in Z33

Z33 in Hasselt onderscheidt met verve zijn beleid door af en toe in te zoomen op een thema dat maandenlang wordt belicht en uitgediept. Het project Feel wil een breder publiek helpen bij het beter analyseren, toetsen en plaatsen van de nieuwe media. Zijn alle hedendaagse video's wel zo de moeite waard om meteen te worden opgenomen in een museum? Z33 toont vanaf vandaag Feel the Old, waarin een historisch overzicht wordt gebracht van videokunst met werk van onder anderen Vito Acconci, VALIE EXPORT, Nam June Paik, Mike Kelley. Naast deze broodnodige, duidende introductie wordt in Feel the New een blik geworpen op de recentste ontwikkelingen op het vlak van de videokunst met minder klinkende namen zoals Jeffrey Shaw, Francisco Lopez en Morawe & Reiff. Later op het jaar (vanaf 19 mei) wordt het laatste luik gepresenteerd met veelbelovende productieopdrachten van vijf jonge Belgische mediakunstenaars.

Het project Feel opent vanavond vanaf 19.30 uur met performances van Francisco Lopez en DJ Worldinvaders.com en loopt nog tot 6 juni (van dinsdag tot zaterdag van 11 tot 18 uur en op zon- en feestdagen van 14 tot 17 uur) in Z33, Zuivelmarkt 33, Hasselt. Inlichtingen: 011/29.59.60.De sculpturen Mickey Mouse, Euro en Toro van Sergio De Beuckelaer, te zien op Metamorphosis II.(Foto RV)