Direct naar artikelinhoud

Ik dans Rosas, jij danst Rosas, wij dansen Rosas

Ze wilden hedendaagse dans naar een groot publiek brengen, jongeren bij voorkeur. Ze kregen filmpjes uit Mexico en Shanghai, van kleuters en bejaarden. Dansgezelschap Rosas noemtRe:Rosas, waarbij iedereen een eigen versie vanRosas danst Rosaskon insturen, 'een overweldigend succes'.

Het staat er zonneklaar, op het einde van de trailer. In kapitalen zelfs. 'Made by YOU'. En eronder: 'Based on a choreography by Anne Teresa De Keersmaeker.'

Eind juni lanceerde Rosas, het dansgezelschap rond Anne Teresa De Keersmaeker,Re:Rosas! The fABULEUS Rosas Remix Project. De titel van het project was tongbrekend, het opzet eenvoudig. Zoveel mogelijk jongeren aan het dansen krijgen, door ze een eigen versie van de klassieke stoelendansscène uitRosas danst Rosaste laten insturen.

Zei Anne Teresa De Keersmaeker toen, inDe Standaard: "MetRe:Rosaswillen we hedendaagse dans tot bij een groot publiek brengen en jongeren inzicht geven in de finesse van het materiaal."

Zegt Lene Van Langenhove, van Rosas, nu: "Meer dan 1.500 mensen waagden zich solo, in duo's of met tientallen tegelijk aan de choreografie. Het kwam wat traag op gang, maar de laatste dagen zijn we overspoeld met filmpjes. In totaal hebben we er ongeveer 250 ontvangen. Uit de hele wereld, tot Burkina Faso en de Filippijnen toe. De bewegingen zijn helemaal geremixed, er zijn zeer veel nieuwe dansbewegingen ontstaan. Het is heel leuk om te zien, vooral omdat de mensen er zichtbaar veel plezier aan hebben beleefd."

Bladerend door site en trailer vanRe:Rosaszie je kleuters in sponsen broekjes. Je ziet twintigers met dreadlocks, majorettes op de metro, paaldansers, Bollywoodacteurs. Je ziet roltrappen. Bos. De nokzaal van het OPEC in Leuven. Slipjes zie je ook, terloops vanonder rokjes tevoorschijn komend. Tja, je kan er niet aan doen.

Van Langenhove: "De mensen zijn heel creatief geweest. Niet alleen in de keuze van locatie, ook in de manier van filmen. Sommige filmpjes zijn gewoon met de gsm gefilmd, andere zijn dan weer erg conceptueel. Er zijn zelfs animatie- en stopmotionfilmpjes. Oorspronkelijk was het de bedoeling om vooral jongeren bij het project te betrekken, maar we zijn uiteraard ook ontzettend gecharmeerd door de vele inzendingen van kleuters en bejaarden."

Op een videowall zijn de filmpjes momenteel in het Brusselse Kaaitheater te zien. Dit weekend krijgtRosas danst Rosaser, dertig jaar na ontstaan, een herneming. Zaterdag danst De Keersmaecker samen met haar dochter, en 23 klasgenootjes, een eigen interpretatie van de stoelendans.

Van Langenhove: "EnRe:Rosasblijft bestaan, iedereen kan gewoon filmpjes blijven inzenden. Het zou zelfs kunnen dat het een vervolg krijgt voor andere voorstellingen, want het is heel fijn gebleken om Rosas open te trekken naar gebieden waar hedendaagse dans nog helemaal niet zo ingeburgerd is, zoals Shanghai of China."

www.rosasdanstrosas.be