Direct naar artikelinhoud

Laat eens een stukje stadsgedicht tatoeëren

Maarten Inghels, dichter van de stad Antwerpen, wil zijn nieuw werk 'Honger' als tatoeage uitbrengen. Daarvoor zoekt hij negen vrijwilligers die elk een regel op hun lichaam willen laten zetten.

U wil wel een tatoeage, maar weet niet goed wat? Waarom geen gedicht? De Antwerpse stadsdichter Maarten Inghels publiceert zijn negende stadsgedicht namelijk niet op papier, maar op lichamen.

Negen vrijwilligers krijgen elk één regel op hun lichaam, de tiende regel laat Inghels op zichzelf plaatsen. De blokletters zijn het handschrift van de auteur zelf en zijn ongeveer een centimeter groot.

Samen vormen ze de tekst van 'Honger'. "Op die manier zijn tien mensen verenigd in één gedicht en dat een mensenleven lang", klinkt het in het persbericht. "Geen reproducties: elke tatoeage wordt een uniek kunstwerk." De tattoos worden geplaatst door kunstenaar Sven Rayen van Studio Palermo in Antwerpen.

Meteen nadat Inghels het concept kenbaar maakte, tweette schrijfster Lize Spit hem: "Maarten, mag je dan zelf kiezen waar die regel precies getatoeëerd wordt?" Ja, dus. Spit overweegt nu een flard tekst op haar lichaam te laten vereeuwigen. "Ik wil er toch nog even over nadenken", vertelt ze ons. "Ten eerste over het gedicht, ten tweede over waar ik 'm dan zou willen. Ergens waar ik hem zelf niet zie, zodat ik 'm ook kan vergeten. Maar ik vrees dat wanneer ik mijn beslissing heb gemaakt, de dichtregel die ik wil al niet meer beschikbaar zal zijn."

Identiteit

'Honger' is een vervolg op het gedicht 'Volksbevraging' dat Inghels afgelopen winter voorstelde. In dat gedicht stelde de auteur de inwoners van Antwerpen vragen over het gemoed, geloof en cultuur. Op basis van de antwoorden bracht hij de identiteit van de stadsbewoner in kaart, met het nieuwe gedicht als resultaat.

De verzen zullen geplaatst worden op 23 september, zodat het gedicht toch zeker een keer integraal op eenzelfde locatie verzameld is. Draagt u zo'n flard graag uw hele leven mee, kunt u stadsdichter Maarten Inghels persoonlijk een mailtje sturen (mail@inghels.com) met daarin uw geprefereerde dichtregel.