Direct naar artikelinhoud

Oekraïners stellen hoop op Porosjenko

Oekraïne heeft een nieuwe president. De voormalige 'chocoladekoning' Petro Porosjenko moet een einde maken aan het geweld. Hij beloofde alvast meer autonomie voor de regio's en een gedeeltelijke amnestie voor opstandelingen.

Op een 16e-eeuwse bijbel en met een boelava, een houten scepter met scherpe punten, werd Petro Porosjenko (48) afgelopen zaterdag in het Oekraïense parlement beëdigd als de vijfde president van het land. De sobere ceremonie kwam er na ruim een half jaar protest en politieke onrust in Oekraïne. Ex-president Viktor Janoekovitsj werd afgezet en moest het land ontvluchten, aan chocoladefabrikant en miljardair Porosjenko nu de taak de dromen van de demonstranten waar te maken.

"Ik heb de pen in mijn handen", liet hij tijdens zijn inaugurele speech weten. Porosjenko beloofde met die pen zo snel mogelijk politieke en economische verdragen met de Europese Unie te zullen tekenen. Hij belooft het land drastisch te hervormen door af te rekenen met de corruptie en Oekraïne niet richting Moskou, maar richting Brussel te zullen drijven.

Ook was er harde taal. "Het schiereiland de Krim is Oekraïens grondgebied. Punt uit. Rusland heeft het geannexeerd, maar het was, is en zal altijd Oekraïens blijven", klonk het in het parlement. Een boodschap die Porosjenko een dag eerder bij de herdenking van de geallieerde landing in Normandië ook aan de Russische president Vladimir Poetin meegaf.

Als steunbetuiging waren EU-voorzitter Herman van Rompuy aanwezig, net als de presidenten van Duitsland en Polen, Joachim Gauck en Bronislaw Komorowski. Ook de Amerikaanse vicepresident Joe Biden woonde de ceremonie bij, en kwam met een financieel hulppakket ter waarde van 40 miljoen euro. "Amerika steunt jullie", liet Biden weten. "En dat is geen overdrijving." Rusland stuurde voor de gelegenheid Michail Zoerabov naar de plechtigheid, de ambassadeur die op het hoogtepunt van de politieke crisis eerder dit jaar werd teruggeroepen.

Alleen de entree van de nieuwe president verliep niet helemaal vlekkeloos. Een lid van de erewacht bezweek in de hitte net op het moment dat Porosjenko de trappen van het parlement betrad. Hij stuntelde met zijn geweer, wankelde, en liet het wapen uiteindelijk uit handen vallen. Volgens veel Oekraïners een goed teken: aan het geweld zal snel een einde komen.

Om het separatistische geweld in het oosten van het land het hoofd te bieden, beloofde Porosjenko vervroegde parlementsverkiezingen en zegde hij toe aan een vorm van staatshervorming te werken waarbij de regio's meer inspraak krijgen. Ook beloofde hij amnestie voor opstandelingen zonder ernstige criminele misdrijven en een vrije doorgang voor de gewapende Russische sympathisanten.