Direct naar artikelinhoud

'Procureur moet niets uitvinden dat al bestaat'

De oproep aan de burger 'om de politie te helpen' van de Antwerpse procureur Herman Dams wekt verbazing bij de vrijwilligers van de meer dan 500 buurt-informatienetwerken die dat al doen. 'Men moet niet iets uitvinden dat al bestaat', zegt pionier Bertrand Pouseele.

"Ik pleit voor meer sociale controle", aldus procureur Dams in De Standaard. "Ik ben op zoek naar de burger die veel ziet. De man die 's avonds zijn hond uitlaat en een bestelwagen met vreemde nummerplaat ziet. Die moet de politie bellen. Gedaan met het adagium 'horen, zien en zwijgen'. Ik wil 'horen, zien en spreken'."

De oproep leidde tot een gevoel van miskenning in het westen van het land. Bernard Pouseele uit Poperinge startte 15 jaar geleden met Vlaanderens eerste buurt-informatienetwerk (BIN). "Wij hebben zevenhonderd vrijwilligers", zegt Pouseele. "Die mensen doen, in samenwerking met de lokale politie in Zone Polder, precies wat procureur Dams wil zien gebeuren. Wij zijn waakzaam voor auto's met vreemde nummerplaat of mensen die zich abnormaal gedragen. Vrijdag nog hadden we een melding over diefstallen en een begin-van-beschrijving van de auto. Dat gaat dan via sms rond bij alle mensen van het BIN. In Moorslede hebben we onlangs bijgedragen tot een betrapping op heterdaad van twee overvallers."

"Wij gaan niet op zoek naar illegale zaken", zegt hij. "Wat telt, is het opmerken van abnormale zaken. De politie moet uitzoeken wat er aan de hand is."

De BIN's staan onder toezicht van de Algemene Directie Veiligheid en Preventie van Binnenlandse Zaken (www.besafe.be). Vrijwilligers kunnen zich online aanmelden. "Over het hele land zijn er al vijfhonderd BIN's", zegt hij. "Er zijn er ook in Antwerpen. Men moet niet iets uitvinden dat al bestaat. Liever dan zich te beklagen over gebrek eraan had de procureur van de gelegenheid gebruik kunnen maken om de BIN's te promoten. In Zoersel en Ranst hebben ze zeer goede werkingen. Men hoeft het enkel verder uit te breiden."