Direct naar artikelinhoud

Taartengooier Murdoch is activist, komiek en vaderfiguur

De man die Rupert Murdoch op een schuimtaart trakteerde, is een stand-upcomedian en lid van UK uncut, een groep activisten. Jonnie Marbles, ofte Jonathan May-Bowles, twitterde zijn actie live.

Wie May-Bowles kent, had het misschien kunnen weten. Een half uur voor zijn actie twitterde hij: "Ik ben in de commissie en ik kan het bevestigen: Mr. Murdoch is wel degelijk Mr. Burns." Burns is de steenrijke en doorslechte eigenaar van de nucleaire centrale in The Simpsons. Een half uur later stuurde May-Bowles de inmiddels bekende 'splat'-tweet vlak voor hij toesloeg. Het duurde niet lang voor de twittercommunity achterhaalde wie de schuimgooier was: Jonnie Marbles, in het echte leven bekend als Jonathan May-Bowles.

Op zijn twitterprofiel omschrijft hij zichzelf als "activist, komiek, vaderfiguur en all-round nonsens". De man die studeerde aan de Royal Holloway Universiteit, blijkt politiek erg actief. Hij behoort tot een klein groepje activisten dat vorig jaar de groep UK Uncut oprichtte, die campagne voert voor belastingontduiking. Ook al hoort hij tot de kerngroep, UK Uncut distantieerde zich al snel van deze actie. "Dit was een soloactie. Niemand wist hiervan. Dit heeft niets met ons te maken."

May-Bowles heeft ook een blog genaamd 'Anarchish' met als baseline 'Omdat de staat zichzelf niet gaat vernietigen'. Vrienden zeiden aanvankelijk geschokt te zijn, maar toch niet echt verrast door zijn actie. "Hij is minzaam, maar erg politiek geëngageerd." De vriend herinnerde zich dat Marbles één keer klaagde over Murdochs invloed. "Hij noemde het vreselijk voor de democratie dat één man zoveel macht heeft."

Humor heeft May-Bowles alleszins wel. Weggeleid door de politie zei hij aan de media: "Ik hoop dat u de ironie ervan kan inzien dat ik geen commentaar kan geven op een lopend onderzoek."