Direct naar artikelinhoud

Benoeming Barroso stap dichterbij

‘We zijn een beetje vooruitgegaan’, zei Verhofstadt na afloop van de hoorzitting met Barroso. ‘We gaan in de goede richting, maar mijn fractie is nog niet volledig overtuigd.’

Het was een bijzonder combattieve Barroso die gisteren zijn opwachting maakte in het Europees Parlement. Nadat hij maandag bij de conservatieve fractie en gisteren bij zijn eigen christendemocratische fractie zijn kandidatuur had verdedigd, was het gisteren D-Day voor Barroso. De Commissievoorzitter was onder meer te gast bij de socialisten en de liberalen. Barroso heeft stemmen uit die fracties nodig om de komende vijf jaar aan te kunnen blijven. De socialisten en liberalen zijn niet erg happig om Barroso aan een nieuw mandaat te helpen. Ze verwijten de Portugees gefaald te hebben in de aanpak van de financieel-economische crisis en stellen harde eisen voor zijn herbenoeming. Opvallend genoeg was men bij de liberalen best tevreden over het gesprek met Barroso. Fractieleider Verhofstadt zei dat Barroso op drie van de vijf liberale eisen toegevingen heeft gedaan. “We gaan in de goede richting, langzaam maar zeker gaan we vooruit.”Bij de socialisten was men minder opgetogen over de hoorzitting met de Portugees. De meerderheid van hun parlementsleden is tegen Barroso. “Een goed acteur, maar een slecht politicus”, zei de Deen Poul Nyrop Rasmussen na afloop van de hoorzitting. “Hij is niet onze kandidaat. Het zal heel moeilijk worden om voor hem te stemmen”, zei de Duitse fractieleider Martin Schulz.Barroso was gisteren ook te gast bij de groenen. De afgevaardigden van Daniel Cohn-Bendit hadden reeds voor de zomer gezeg dat ze geen Barroso II wensten en weken gisteren niet van dat standpunt af. “U bent al tegen mij nog voordat u mijn programma heeft gelezen en met mijn heeft gediscussieerd”, verweet Barroso hen. “Vergeet niet dat u niet de enige fractie bent in het parlement en dat ik ook nog rekening moet houden met 27 lidstaten.” Toch probeerde Barroso de groenen alsnog te overtuigen van zijn kunnen. Wellicht was het feit dat de groenen als enige fractie de deuren voor de pers hadden opengezet daar niet vreemd aan. Barroso beloofde onder meer de door de groenen gewenste functie van EU-commissaris voor het klimaat in het leven te roepen. Ook is hij bereid het voortouw te nemen in de strijd tegen belastingparadijzen en belastingontduiking. Hoewel Barroso zich de voorbije vijf jaar heeft ontpopt als een groot voorstander van deregulering is ook een taks op financiële transacties bespreekbaar.Het staat zo goed als zeker dat er volgende week wordt gestemd over een nieuw mandaat voor Barroso. De Commissievoorzitter is zelf vragende partij voor een snelle beslissing. “Eind oktober loopt mijn mandaat af. Daarna is de Europese Commissie in lopende zaken. In die omstandigheden kan je de belangrijke VN-top in Kopenhagen niet behoorlijk aanpakken.”

Dubbeltje op zijn kant

Hoe de stemming volgende week zal verlopen blijft een dubbeltje op zijn kant. De stemming is geheim en dan zijn verrassingen niet uitgesloten. Maar na de hoorzittingen van gisteren lijkt Barroso wel een stap dichter bij zijn herbenoeming. Barroso heeft reeds de steun van de 27 EU-lidstaten. Enkel de steun van het Europees Parlement ontbreekt nog. De 53-jarige Portugees kan tot dusver rekenen op de stemmen van zijn eigen christendemocratische fractie (met 265 zetels de grootste groep) en van de fractie van de Britse conservatieven (54 zetels). Voor zijn herverkiezing heeft hij een relatieve meerderheid nodig in het 736 leden tellende parlement. Mogelijk krijgt hij ook steun van de liberalen (84 zetels), waar een aantal afgevaardigden nu reeds voor Barroso wil stemmen. Ook de socialisten zijn verdeeld. De Portugese en Spaanse afgevaardigden zijn bereid om Barroso te steunen. Ze staan onder druk van hun nationale regeringen om Barroso’s mandaat te verlengen. In de eindbeoordeling over Barroso zullen de fracties zeker rekening houden met de toekomstige verdeling van de posten binnen de volgende Europese Commissie. De socialisten eisen onder meer het mandaat van de Hoge Vertegenwoordiger voor het Buitenlands Beleid op. De opvolger van Javier Solana moet een socialist zijn. Barroso weigerde daar gisteren toezeggingen over te doen.Ook de liberalen zijn niet vies van mandaten. “Iedere fractie wil een maximum aan mandaten en de beste portefeuilles”, zei Verhofstadt. Vanuit de groene fractie (55 zetels) wordt de voormalige premier verweten nu reeds te zwichten voor Barroso. “Verhofstadt is blij met drie toezeggingen van Barroso. In ruil voor enkele interessante portefeuilles voor liberalen neemt hij zijn bocht”, zei Bart Staes. Blijft open de vraag of er nu één of twee keer moet worden gestemd over de kandidatuur van Barroso. Op 2 oktober stemmen de Ieren over het verdrag van Lissabon. Als de Ieren ja zeggen en het nieuwe verdrag in werking treedt, gelden er andere regels voor de Europese Commissie en haar voorzitter. “Als je het verdrag van Lissabon belangrijker vindt dan het huidige verdrag van Nice - wat ik doe - dan zal er nog een tweede keer moeten gestemd worden”, vindt Verhofstadt. Volgens de regels van Lissabon heeft Barroso voor zijn benoeming geen gewone maar een absolute meerderheid nodig. De christendemocratische fractie staat vandaag gegarandeerd op haar achterste poten.