Direct naar artikelinhoud

Na Antwerpen wil ook Menen 'vreemdelingentaks' invoeren

Het gemeentebestuur van het West-Vlaamse Menen kondigt een vreemdelingentaks aan, naar het voorbeeld van Antwerpen. De oppositie dient een klacht in. Ook de gemeentekoepel VVSG keurt de omstreden maatregel af. De organisatie werkt aan een omzendbrief.

Het grensstadje Menen wordt bestuurd door CD&V, N-VA en Open Vld. De centrumrechtse coalitie raakte het vorige week eens over de verhoging van de inschrijvingskosten voor niet-EU-burgers. Die worden opgedreven van 15 naar 100 euro per dossier, dat een volledig gezin kan omvatten. Het gaat dus niet om een kost per persoon zoals in Antwerpen. Daar kondigde het stadsbestuur in februari een prijsverhoging aan met 250 euro per persoon, boven op de standaard 17 euro die iedereen betaalt.

In Antwerpen dienden de oppositiepartijen sp.a en Groen een klacht. In Menen doen die twee partijen hetzelfde. Het is nu aan Carl Decaluwé, de CD&V-gouverneur van West-Vlaanderen, om te oordelen. Zijn Antwerpse collega Cathy Berx (CD&V) maakte vorig weekend brandhout van de omstreden maatregel. De grondwet en het Europees recht worden geschonden, klonk het. De Antwerpse taks werd geschorst.

"Het stadsbestuur van Menen geeft simpelweg toe dat de vreemdelingentaks wordt ingevoerd om het gat in de gemeentekas te vullen", vertelt sp.a-voorzitter en gemeenteraadslid Herman Ponnet. "Dat gaat een stap te ver. Trouwens, wat is de opbrengst? In Menen komen jaarlijks 150 dossiers binnen. Rijk worden we niet van de taks. Het is een asociale en discriminerende maatregel."

Burgemeester Martine Fournier (CD&V) ontkent. "De verhoogde bijdrage is zeker niet gericht tegen vreemdelingen. We willen alleen een bedrag vragen dat evenredig is aan het administratieve werk. Momenteel hebben we drie voltijdse krachten die zich met deze dossiers bezighouden. Dat is erg veel. En we moeten niet flauw doen: de gemeentefinanciën spelen ook mee. Het is moeilijk voor alle gemeenten. Daarom hebben we alle bijdrages verhoogd."

De VVSG, de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten, heeft geen weet van nog gemeentebesturen die een 'vreemdelingentaks' overwegen. De koepelorganisatie keurt de maatregel expliciet af. "Tijdens een informele vergadering met de directie hebben we hierover gediscussieerd", reageert voorzitter Luc Martens, tegelijk CD&V-burgemeester van Roeselare. "De verhoging zorgt voor exclusie, terwijl je als gemeentebestuur iedereen op gelijke voet moet behandelen. We zullen dit bespreken met de gemeenten. Allicht versturen we snel een omzendbrief met richtlijnen."