Direct naar artikelinhoud

Bange banken schuilen bij ECB

De banken blijven ongewoon veel geld parkeren bij de Europese Centrale Bank (ECB). Van maandag op dinsdag is 's nachts 209 miljard euro bij de ECB neergezet. Dat is het grootste bedrag sinds juli 2010.

De spanningen op de internationale geldmarkten in de eurozone doen de financiële instellingen naar een veilige haven als de ECB trekken. Met een som van 209,3 miljard euro ligt het bedrag even hoog als midden juli 2010. Op maandag bedroeg het depositobedrag nog 199,6 miljard euro. De omvang van de eendaagse deposito's en leningen van de banken bij de ECB gelden als indicator voor het onderlinge wantrouwen bij de banken.

Banken kunnen hun geld in Frankfurt parkeren tegen de depositorente. Die bedraagt slechts 0,75 procent. De gemiddelde daggeldrente op de interbankenmarkt beloopt 1,07 procent. Dat betekent dat de banken, zelfs voor één nacht, liever maar een rente van 0,75 procent opstrijken dan dat ze op de interbankenmarkt een rendement van 1,07 procent verdienen door geld uit te lenen aan collega-banken.

Het wordt "soms vergeten" dat het mandaat van de ECB prijsstabiliteit is, zo zei ECB-voorzitter Jean-Claude Trichet aan de commissie van het Europees Parlement. "We kunnen een aantal beslissingen nemen, maar in geen geval de overheden vervangen." Trichet herhaalde daarmee het overbekende mantra uit Frankfurt: dat de euroleiders meer werk moeten maken van politieke samenwerking.

Daarmee legde de ECB-voorzitter de bal in het kamp van politiek Europa, dat in de ogen van de centrale bankiers niet hard genoeg optreedt tegen de eurocrisis. Door obligaties op te kopen en de kredietlijnen naar de banken zo soepel mogelijk te houden haalt de ECB met lange tanden de kastanjes uit het vuur.

Volgens Trichet trad de centrale bank zo "voorzichtig mogelijk op" binnen de grenzen van haar mandaat, zonder de ernst van de situatie te onderschatten. "Ontkennen dat we in de ergste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog zitten, zou de ergste vergissing zijn die we kunnen maken", zei hij.

De kopman benadrukte het succesparcours van de ECB, die erin slaagde de inflatie over de laatste dertien jaar op gemiddeld 2,01 procent te houden. Dat is nipt boven de grens van 'dicht bij, maar onder 2 procent' die de bankiers nastreven.

Trichet maakte gisteren zijn laatste, maandelijkse optreden in het Europees Parlement. Na acht jaar geeft Trichet in november de fakkel door aan de Italiaan Mario Draghi.